Årets medvetna julklapp i 5 nya paket
Odla din egen mat

Odla din egen mat - nyttigt, gott och roligt

Alla som knaprat sockerärtor direkt från busken, dragit upp en mjäll rödbeta ur landet eller skördat grönkål mitt i vintern vet vilken välgörande känsla det är. För dig som vill odla ätbart för att klara dig så långt som möjligt på det myllan ger har vi samlat jordnära råd.

Det är bra att välja många sorter när du odlar din egen mat men ta det lugnt i början, särskilt om du inte odlat så mycket grönsaker tidigare. För stora ambitioner första året kan göra att du har svårt att hinna med och tappar sugen till nästa år. Det kan få ta några år att bygga upp ditt eget rikgivande grönsaksland.


A och O när du odlar grönsaker för självförsörjning

  1. Välj mättande och näringsrika grönsaker.
  2. Odla grönsaker som skördas länge.
  3. Odla grönsaker som är bra för lagring.
  4. Komplettera med supernyttiga bladgrönsaker.
  5. Ta hand om jorden genom täckodling, jordförbättring och gödsling.

Skördade grönsaker

Mätt från en jordplätt

Grönsaker är nyttiga i största allmänhet men när odlingen ska generera en stor del av din gröna kost är det viktigt att tänka extra på näringsinnehållet i grödorna och på att du ska bli mätt och belåten.

Det krävs inga enorma ytor för att odla till husbehov om du väljer grödor som ger mycket tillbaka. Rotfrukter är ovärderliga för den som odlar sin egen mat. De goda rötterna är fyllda av fibrer och näring. Planera för en blandning av grödor som kan skördas under en lång period och som framåt senhösten erbjuder godsaker att lagra i vinterförrådet. Bra rotfrukter att välja bland är:

MAJROVA Kan skördas som primör redan i juni. Odla i omgångar för att äta färsk under hela sommaren och med en avslutande skörd på hösten. Kan förvaras svalt och mörkt under en kortare tid. Blasten smakar jättegott!

RÖDBETA är en lättodlad rotfrukt med många sorter att välja mellan. Under försommaren skördas små sorter som primörer, större sorter äts färska under hela sommaren och en bit in på hösten och före vintern skördas vinterförrådet för färsklagring och inläggning. Blasten är god till sallader.

KÅLROT är Nordens apelsin och full av C-vitamin. Den ger rika skördar, kan stå kvar länge i jorden och den går mycket bra att lagra under vintern.

RÄDISA Små men naggande goda, lättodlade, rikgivande och möjliga att skörda länge. Så rädisor i omgångar med start i drivbänk redan under vårvintern för en tidig primörskörd. Sista sådden kan göras i september för en höstskörd av små rädisor och av blasten.

MOROT Så både sommarmorötter och höst- eller vintermorötter. Sommarmorötterna dras upp tidigt som primörer och äts färska hela sommaren medan höst- eller vintermorötter kan kvar står länge i jorden och efter skörd kan de lagras i många månader.


Fröer till alla rotfrukter

TÄNK PÅ!

Det är gott och nyttigt att äta blasten av exempelvis rödbeta och majrova. Tänk bara på att blasten är livsviktig för att plantan ska kunna samla näring till jorden, så den bör inte tunnas ut för mycket.


Grönsaker

Grönt skafferi ovan jord

Det finns mycket att skörda ovan jord som fyller tallriken med sunt, gott och mättande. Även här är det bra att blanda sorter men gapa inte efter för mycket så att det blir övermäktigt att hålla ordning på odlingen. Bra sorter att börja med, som alla kan sås direkt utomhus, är:

MANGOLD En vacker, god gröda som växer snabbt och ger stora skördar. Hela växten används och du kan skörda från midsommar till början av hösten. Går utmärkt att frysa.

SQUASH Innan du vet ordet av är landet fyllt av stora, saftiga, mättande frukter. För att spara plats kan du välja en sort som inte bildar rankor. Ät squash färsk eller tillagad under sensommar och tidig höst. Det du inte hinner äta av squash kan torkas, frysas eller läggas in och användas i vinterns grytor och gratänger.

BÖNOR OCH SOCKERÄRTER Satsa på högavkastande sorter som växer på höjden så får du stor skörd på liten jordyta. Skörda under sommar och tidig höst och frys in efterhand till vinterns förråd.

GRÖNKÅL En klippa för dig som odlar för husbehov är alla sorters kål, där grönkål är i en klass för sig. Lättodlat, smakrikt och köldtåligt med en skördesäsong som sträcker sig till årets slut.

KÅLRABBI växer snabbt och bildar krispiga, matiga knölar som vilar på jordytan. Kålrabbi skördas från försommar till höst och kan lagras svalt och mörkt eller förvällas och frysas in. Bladen är vitaminrika och goda att äta färska eller kokta.

PUMPA Höstens guldklimpar är pumpor av olika slag. De är vackra men också goda, mättande och rika på vitaminer och näring. Skörda under hösten och förvara svalt och torrt eller förväll och frys till pajer, soppa och ugnsbakning. Läckra nakenfröpumpor ger dessutom skörd av pumpafröer att använda i sallader och müsli.

SALLADSLÖK är lättodlad och snabbväxande. Kan skördas tidigt som delikat primör och vidare under hela sommaren och tidig höst. Så upprepade gånger för tillgång hela säsongen. En del av skörden kan du skiva och frysa in för vinterns näringsrika förråd.


Grönsaker för direktsådd

Skydda sådderna med fiberduk

Det är bra att skydda grönsakssådderna med fiberduk i början, dels för att öka värmen nära marken dels för att skydda de små fröplantorna från skadedjur. Fiberduk släpper igenom vatten och ljus.


Supernyttigt på liten yta

Odla goda och nyttiga blad som tar lite plats i odlingen. Så exempelvis vattenkrasse, rucola, persilja, gräslök, källfräne, salladssenap och spenat i krukor, kärl och odlingslådor. De kan odlas ute hela sommaren och en bra bit in på hösten och inomhus som baby leaf under vintern.

Vill du lära dig mer om de supernyttiga bladen kan du läsa Odla blad med smak – en grön revolution.


Öka hållbarheten på skörden

Om du odlar för att så långt som möjligt bli självförsörjande på grönsaker bör ingenting gå till spillo. Använd alla ätbara delar på dina grödor och skörda i tid. Om du får stora mängder över kan du såklart ge bort eller byta grödor med någon.

Om du måste skörda allt av en sort men inte vill äta just den grönsaken varje dag i flera veckor finns det många sätt att ta tillvara maten. Nedan följer några tips:

Lagra färska rotsaker på en sval, mörk och lite fuktig plats. Ta bort blast och långa rottrådar, utom på rödbetor som bör ha några centimeter blast kvar. För kortare förvaring kan rotfrukter ligga i plastpåsar längst ner i kylskåpet. För riktigt lång förvaring kan du lägga dem i plastbackar eller trälådor på en skyddad plats utomhus och täcka rotfrukterna helt med jord eller grus och halm och sedan gräva fram när du behöver dem i köket.

Torka grönsaker för riktig lång hållbarhet. Läs hur du gör och hur torkade grönsaker används i Torka säsongens grönsaker.

Syra dina grönsaker efter sista skörden för att få lång hållbarhet och fantastiskt god smak.

Frys in bladgrönsaker, bönor, ärtor och rotfrukter efter att du har förvällt dem och plocka fram till grytor, gratänger, soppor och såser.


Ta hand om jorden

En jord som ska hysa näringsrika grönsaker behöver en del omvårdnad för att orka leverera på topp. Grundgödsla kökslandet på våren med stallgödsel från häst eller ko. Har du egen kompostjord blir det en fantastisk jordförbättring och gödsling men öka på näringshalten även där med extra stallgödsel.

Under säsongen är det bra att täckodla i grönsakslandet. Täck marken runt grödorna och i raderna med halm, gräsklipp, nässlor, löv och annat organiskt material. Det hjälper till att hålla kvar fukt, hålla borta ogräs och när materialet bryts ner tillförs näring.

När det frodas som bäst bland grönsakerna kan du tillföra extra näring genom att tillverka eget näringsvatten:

Nässelvatten: Fyll en hink med vatten och lägg i några nävar nässlor. Täck med en planka eller annat lock. Låt stå ett par dagar och rör om då och då. Sila av nässlorna och späd sedan nässelsörjan med vatten tills färgen på vattnet blir som te. Nässelvatten är en suverän näringskälla för grönsaker.

Hönsgödsel: Blanda ut några nävar hönsgödsel i en hink med vatten. Efter någon dag silas vätskan och späds med vatten tills den har färgen av te. Vattna!

När hösten kommer och det mesta i kökslandet skördas kan du låta alla växtdelar som inte tas tillvara ligga kvar som en del i täckodlingen. Löv och gräsklipp som räfsas från gräsmattan kan också läggas som ett täcke i grönsakslandet.


Lev i ett kretslopp

När du odlar för att periodvis täcka husbehovet av grönsaker är sen höstsådd ett suveränt komplement till vår- och sommarsådderna. Fröerna vintervilar i jorden och gror tidigt nästa vår för att ge en ljuvlig, tidig primörskörd. Bra sorter att så sent på hösten är morot, vintersallat, palsternacka, haverrot, gräslök, dill och persilja.

Att odla din egen mat innebär att ingå i ett kretslopp som bara fortsätter. Första sådderna görs inomhus tidigt på året och när jorden värms upp fram i april–maj startar säsongens sådd av grönsaker direkt i odlingslådor eller på friland. Under sommaren sås vissa grödor i omgångar och till hösten förbereds de sena sådderna som ska vila under vintern.

Med tiden samlar du kunskap och erfarenhet och vågar utöka din odling och dina sortval. Känslan av att maten på din tallrik till stor del består av välsmakande godsaker som du odlat med kärlek är svårslagen.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

Läs mer
Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

Läs mer
Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
4.7/5 (14931)
2024-11-21
Super nöjd. Tack 
- Tove Ö
2024-11-21
Har inget att skriva. Jag fick min låda som tänkt.
- Bodil K
2024-11-20
Alltid snabb och korrekt leverans. Stort sortiment av blommor och grönsaker. Har köpt hundratals fröpåsar från Impecta. Endast en gång var det för få frön i  en påse men jag fick genast en ny påse.
- Gustav J
2024-11-20
Bra grobarhet, snabba leveranser 
- Anne S
2024-11-19
Mycket bra fröer som tar sig bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlat i många år och har aldrig varit besviken. Och adventskalendern är bara wow.
- Inger K
2024-11-19
Bra service Hoppas att lökarna tar sig
- Anders A
2024-11-19
Snabb leverans.
- Charlotte N
2024-11-19
Jag är jättenöjd m d fröerna. Snabb keverans
- Gisela D
2024-11-19
Ett imponerande stort sortiment och god service (men ibland lite väl hög prisnivå...)
- Lars-Olof S
2024-11-19
Snabb leverans, och ett stort urval av fröer 👍
- Sybille A
2024-11-18
Spännande utbud
- Ester R
2024-11-18
Fina lökar o fröer med snabb leverans 
- Jenny B
2024-11-18
Lätt att beställa. Snabb leverans. 
- Birgitta L
2024-11-18
Snabb och bra leverans
- Sara M
2024-11-18
Nöjd, bra priser, fina produkter ☺️
- Filippa J
2024-11-18
Alltid nöjd med era produkter och julkalendern var riktigt fin. Har dock inte tittat vad som finns i de olika luckorna. 
- Camilla E
2024-11-18
Snabbt rätt och lätt!!
- Arne J
2024-11-18
Jättebra utbud och service!
- Anna D
2024-11-18
bra urval, bra kvalitet
- Anette W
Are you in the right place?
Continue to impecta.se