Odla ätbart i kruka
Grönsaker i kruka
Att ha liten plats för odling är inget hinder för att odla grönskaker. I krukor och kärl kan du så rotfrukter, sallad, lök och kål med insikten att skörden blir mindre men precis lika ljuvligt god och glädjande.
Länge fanns en idé om att grönsaker, frukt och bär odlas i trädgårdar och grönsaksland medan krukor hyser sommarblommor och för all del kryddväxter och tomater. Med den växande trenden att odla mer av vår egen mat har också fantasin blomstrat för hur vi kan få skördar på liten yta parallellt med att nya sorter utvecklas som är lämpliga för krukodling. Vi vågar också prova att i krukor och kärl odla sorter som enligt traditionen hör hemma på friland.
Bladgrönt och kryddor på terrass och balkong
Gröna blad, eller baby leaf, odlas med fördel i krukor, små lådor och kärl. Nära till hands på terrassen eller balkongen kan du så i omgångar hela våren, sommaren och en bit in på hösten. Tänk att kunna plocka ihop din helt färska sallad från olika sorter av gröna, smakrika blad.
Bladgrönt är inte bara gott och nyttigt utan också mycket dekorativt. Peppriga salladssenap ’Bloody Mary’ och röd trädgårdsmålla ’Ruby Red’, med lite sälta i smaken, har båda djupt rödfärgade blad. Supernyttiga bladamarant ’Calaloo Red’ och syrliga Rödådrad Syra är elegant rödådrade. Bland de helt gröna bladen hittar du bland annat rucola, portlak, vintersallat och olika sorters plocksallat.
Kryddväxter passar utmärkt i krukor och kärl på balkongen, vid grillen eller utanför köksdörren. Välj sorter som du vet att du har användning för i matlagningen så blir det desto roligare. Några tips på kryddor att odla i kruka och vad det passar till är:
- Basilika, gräslök och persilja: sallad och såser
- Oregano: till allt grillat kött, sås och sallad
- Timjan: till fisk, fågel, kött, sås och sallad
- Rosmarin: till kött och bäst till lamm
- Citronmeliss: efterrätt, drycker och pynt
Alla kryddväxter har ätbara blommor. Viktigt att tänka på är att smaken kan ändras när de går i blom. Basilika och citronmeliss tappar helt sin fräscha smak så de bör inte få gå i blom om du vill använda dem som krydda. Timjan, oregano och rosmarin smakar bra även när de blommar men en viss friskhet försvinner och bladen blir kraftigare. Blommorna är både vackra och välsmakande. Ett alternativ kan vara att odla fler krukor med samma sort och låta någon gå i blom och skörda de andra så pass regelbundet att kryddväxten inte börjar blomma.
Skörda basilika och citronmeliss så här
När du knipsar av blad från basilika och citronmeliss är det viktigt att tänka på återväxten. Skörda uppifrån genom att knipsa av en bit stjälk med några blad precis ovanför ett bladpar. Vid bladparet fortsätter plantan att växta och buska till sig. Klipps en hel gren av ner till jorden blir där ingen återväxt.
Frodigt grönsaksland i kruka
När du ska planera för att odla grönsaker i kruka är det bra att tänka på hur de växer, vilka krav de ställer och utifrån det fundera ut hur mycket utrymme de kan tänkas kräva för att ge en hyfsad skörd på liten yta. Låt oss se på några bra grönsaker att välja för odling balkong och terrass.
TOMAT Många tomatsorter trivs utmärkt i kruka på en solig och skyddad plats. Räkna runt 10 liter jord till en tomatplanta. Tomatfröer förkultiveras inomhus i februari till april och planteras ut i kruka efter avhärdning. Sorttips för kruka: Tomat ’Silvery Fir Tree’, cocktailtomat ’Ola Polka’, körsbärstomat F1 ’Baby Boomer’ och körsbärstomat ’Vilma’. Sorttips ampel: Körsbärstomat ’Micro Cherry’, körsbärstomat ’Tumbling Tom Yellow’ och körsbärstomat F1 ’Lizzano’.
Vad innebär avhärdning?
Plantor som förkultiveras och drivs upp inomhus under våren behöver vänja sig vid utomhusklimatet innan de planteras ut. Avhärdning innebär att plantorna ställs ut en stund varje dag i skyddat läge. Stunden förlängs efterhand tills den slutgiltiga utplanteringen efter någon vecka.
MORÖTTER Det är dekorativt att odla morot i krukor och lådor. Morötter sås direkt utomhus från april-maj. Välj sorter som är lite kortare, runt 15 cm, eller runda i formen så att jorden inte behöver vara så djup. En kruka som är 40 cm djup räcker bra. Sätt några fröer ca 1 cm djupt och med 5 cm mellanrum i varje kruka. Odla morötter i flera omgångar för bra tillgång även på liten yta. Sorttips: sommarmorot F1 ’Aron’, ’Pariser Markt 4’ och ‘Amsterdam Forcing 3’.
RÄDISOR Odla rädisor på samma sätt som morötter. Skörda ofta så hinner du med många omgångar av rädisor på en sommar. Sorttips: Rädisa ’Scarlet Globe’, ’Easter Egg’, ’Diana’ och ’Rapid Red 2’.
Vatten och näring i kruka
Viktigt att tänka på vid krukodling av grönsaker, bladgrönt och bär är att vatten och näring tar slut snabbare än på friland. Vatten behöver tillföras ofta samtidigt som krukjorden inte ska var konstant blöt. Krukorna ska därför ha hål i botten eller på sidan så att överflödigt vatten rinner bort. Det bästa för att hålla bra vatten- och näringstillgång i krukor är att vattna regelbundet och blanda i flytande organisk gödning i vattnet en gång i veckan.
BRYTSOCKERÄRT Sedan ett par år finns en spännande nyhet bland brytsockerärtor som är utmärkt att odla i kruka. Sorten heter ’Half Pint’ och ger en generös skörd av söta, saftiga ärtskidor. ’Half Pint’ direktsås utomhus i maj-juni. En annan sockerärt som är bra för krukodling heter ‘Norli’ – tålig, delikat i smaken och mycket snabbväxande.
AUBERGINE Det är mycket vackert att odla aubergine i kruka på balkong och terrass. Det finns sorter som har ett kompakt växtsätt och därför lämpar sig bra för krukodling. Aubergine förkultiveras inomhus i februari-mars. Sorttips: Aubergine ’Golden Eggs’, F1 ’Jackpot’.
BÖNOR Om du vill odla ätbart på spaljé eller mot ett vackert stöd på din balkong eller terrass är bönor ett fint alternativ. Blommorna är vackra och bönorna är söta och goda. Bönor direktsås utomhus i maj-juni. Sorttips: Rosenböna ’Prizegewinner’, purpurböna ’Red Swan’, störpurpurböna ’Cosse Violette’.
DRUVGURKA & SQUASH Små gurkor som är självbefruktande passar utmärkt att odla i kruka på balkong och terrass. Squash ger rika skäördar på liten yta och även där finns roliga små och mycket dekorativa sorter. Druvgurka och squash kan förkultiveras inomhus på vårvintern för tidigare skörd men även sås direkt utomhus i april-juni. Sorttips: Druvgurka F1 ’Gunnar’ och F1 ’Partner’, Musselsquash F1 ‘Kermit’ och squash F1 ‘Round Beauty’.
RÖDBETA Ja minsann, även rödbeta kan odlas i kruka. Rara sorten rödbeta ‘Babybeat’ får små, röda, väl genomfärgade gourmetbetor, som skördas i storlek av en rädisa. Späda blad kan skördas som babyleaf och är goda i sallader. Fröerna direktsås i kruka utomhus i maj-juni.
Gör egen näring till krukorna
Nässelvatten: Fyll en hink med vatten och lägg i några rejäla nävar nässlor. Täck med en planka eller annat lock. Låt stå ett par dagar och rör om då och då. Sila av nässlorna och späd sedan nässelsörjan med vatten tills färgen på vattnet blir som te. Nässelvatten är en suverän näringskälla för grönsaker. När tomater och gurka börjar sätta frukt bör du dra ner på nässelvattnet eftersom det innehåller mycket kväve. Risken med för mycket kväve är att tomat- och gurkplantorna satsar på bladtillväxt när fokus ska ligga på att utveckla frukten.
Hönsgödsel: Blanda ut några nävar hönsgödsel i en hink med vatten. Efter någon dag silas vätskan och späds med vatten tills den har färgen av te. Vattna! När tomater och gurka börjar sätta frukt är det bättre att välja hönsgödselvatten än nässelvatten.
Sommarens bär i kruka
Jordgubbar och smultron är mycket trevliga att odla i kruka. Det blir förstås inga enorma skördar men du kan se fram emot ett mumsigt småplock av bär på terrass och balkong. För barn och barnbarn är det ett sant nöje.
Ampeljordgubbar är både läckert och smart eftersom platsen på höjden också utnyttjas. Fina sorter är F1 ’Rainbow Treasure’ och ’Temptation’. I lådor och större krukor kan du odla vanliga jordgubbar, som F1 ’Tristan’.
Jordgubbar förkultiveras inomhus i februari-mars i små krukor. När plantorna kommit upp en bit omskolas de en gång till större krukor inomhus. Plantera ut stor kruka eller kärl efter avhärdning när risken för frost är över. Sätt 2 till 3 plantor i varje kruka.
Smultron odlas på samma sätt som jordgubbar men behöver ingen omplantering och de kan också sås direkt utomhus i maj. Bra sorter är 'Regina', 'Mignonette' och 'Yellow Wonder'.
Jordgubbar och smultron övervintras i sina krukor i skyddat läge.
Odla smått skörda stort
Att odla ätbart i kruka handlar inte om att bli självförsörjande på grönsaker utan om att njuta av hela resan, från sådd till den läckra skörden. Det är ett mycket rogivande pyssel att sköta om grödorna i kruka och de finns hela tiden nära till hands på balkong, terrass eller utanför köksdörren. Att odla ätbart i kruka innebär att odla smått men skörda stort i både glädje, nyttigheter och smaker.