Årets medvetna julklapp i 5 nya paket
Odla ätbart i kruka

Odla ätbart i kruka

Odling på liten yta har fått ett fantastiskt uppsving tack vare trenden att odla ätbart i städerna. På bakgårdar, små grönytor, skolgårdar, balkonger och takterrasser odlas grönsaker för husbehov. Även för dig som har trädgård är det ett roligt komplement att odla ätbart i krukor och kärl.

Grönsaker i kruka

Att ha liten plats för odling är inget hinder för att odla grönskaker. I krukor och kärl kan du så rotfrukter, sallad, lök och kål med insikten att skörden blir mindre men precis lika ljuvligt god och glädjande.

Länge fanns en idé om att grönsaker, frukt och bär odlas i trädgårdar och grönsaksland medan krukor hyser sommarblommor och för all del kryddväxter och tomater. Med den växande trenden att odla mer av vår egen mat har också fantasin blomstrat för hur vi kan få skördar på liten yta parallellt med att nya sorter utvecklas som är lämpliga för krukodling. Vi vågar också prova att i krukor och kärl odla sorter som enligt traditionen hör hemma på friland. 


Odla bladgrönt och kryddor i kruka

Bladgrönt och kryddor på terrass och balkong

Gröna blad, eller baby leaf, odlas med fördel i krukor, små lådor och kärl. Nära till hands på terrassen eller balkongen kan du så i omgångar hela våren, sommaren och en bit in på hösten. Tänk att kunna plocka ihop din helt färska sallad från olika sorter av gröna, smakrika blad.

Bladgrönt är inte bara gott och nyttigt utan också mycket dekorativt. Peppriga salladssenap ’Bloody Mary’ och röd trädgårdsmålla ’Ruby Red’, med lite sälta i smaken, har båda djupt rödfärgade blad. Supernyttiga bladamarant ’Calaloo Red’ och syrliga Rödådrad Syra är elegant rödådrade. Bland de helt gröna bladen hittar du bland annat rucola, portlak, vintersallat och olika sorters plocksallat.

Kryddväxter passar utmärkt i krukor och kärl på balkongen, vid grillen eller utanför köksdörren. Välj sorter som du vet att du har användning för i matlagningen så blir det desto roligare. Några tips på kryddor att odla i kruka och vad det passar till är:

  1. Basilika, gräslök och persilja: sallad och såser
  2. Oregano: till allt grillat kött, sås och sallad
  3. Timjan: till fisk, fågel, kött, sås och sallad
  4. Rosmarin: till kött och bäst till lamm
  5. Citronmeliss: efterrätt, drycker och pynt

Alla kryddväxter har ätbara blommor. Viktigt att tänka på är att smaken kan ändras när de går i blom. Basilika och citronmeliss tappar helt sin fräscha smak så de bör inte få gå i blom om du vill använda dem som krydda. Timjan, oregano och rosmarin smakar bra även när de blommar men en viss friskhet försvinner och bladen blir kraftigare. Blommorna är både vackra och välsmakande. Ett alternativ kan vara att odla fler krukor med samma sort och låta någon gå i blom och skörda de andra så pass regelbundet att kryddväxten inte börjar blomma.

Skörda basilika och citronmeliss så här

När du knipsar av blad från basilika och citronmeliss är det viktigt att tänka på återväxten. Skörda uppifrån genom att knipsa av en bit stjälk med några blad precis ovanför ett bladpar. Vid bladparet fortsätter plantan att växta och buska till sig. Klipps en hel gren av ner till jorden blir där ingen återväxt.


Bladgrönt på balkongen

Frodigt grönsaksland i kruka

När du ska planera för att odla grönsaker i kruka är det bra att tänka på hur de växer, vilka krav de ställer och utifrån det fundera ut hur mycket utrymme de kan tänkas kräva för att ge en hyfsad skörd på liten yta. Låt oss se på några bra grönsaker att välja för odling balkong och terrass.


TOMAT Många tomatsorter trivs utmärkt i kruka på en solig och skyddad plats. Räkna runt 10 liter jord till en tomatplanta. Tomatfröer förkultiveras inomhus i februari till april och planteras ut i kruka efter avhärdning. Sorttips för kruka: Tomat ’Silvery Fir Tree’, cocktailtomat ’Ola Polka’, körsbärstomat F1 ’Baby Boomer’ och körsbärstomat ’Vilma’. Sorttips ampel: Körsbärstomat ’Micro Cherry’, körsbärstomat ’Tumbling Tom Yellow’ och körsbärstomat F1 ’Lizzano’.

Vad innebär avhärdning?

Plantor som förkultiveras och drivs upp inomhus under våren behöver vänja sig vid utomhusklimatet innan de planteras ut. Avhärdning innebär att plantorna ställs ut en stund varje dag i skyddat läge. Stunden förlängs efterhand tills den slutgiltiga utplanteringen efter någon vecka.


MORÖTTER Det är dekorativt att odla morot i krukor och lådor. Morötter sås direkt utomhus från april-maj. Välj sorter som är lite kortare, runt 15 cm, eller runda i formen så att jorden inte behöver vara så djup. En kruka som är 40 cm djup räcker bra. Sätt några fröer ca 1 cm djupt och med 5 cm mellanrum i varje kruka. Odla morötter i flera omgångar för bra tillgång även på liten yta. Sorttips: sommarmorot F1 ’Aron’, ’Pariser Markt 4’ och ‘Amsterdam Forcing 3’.


RÄDISOR Odla rädisor på samma sätt som morötter. Skörda ofta så hinner du med många omgångar av rädisor på en sommar. Sorttips: Rädisa ’Scarlet Globe’, ’Easter Egg’, ’Diana’ och ’Rapid Red 2’.

Vatten och näring i kruka

Viktigt att tänka på vid krukodling av grönsaker, bladgrönt och bär är att vatten och näring tar slut snabbare än på friland. Vatten behöver tillföras ofta samtidigt som krukjorden inte ska var konstant blöt. Krukorna ska därför ha hål i botten eller på sidan så att överflödigt vatten rinner bort. Det bästa för att hålla bra vatten- och näringstillgång i krukor är att vattna regelbundet och blanda i flytande organisk gödning i vattnet en gång i veckan.


BRYTSOCKERÄRT Sedan ett par år finns en spännande nyhet bland brytsockerärtor som är utmärkt att odla i kruka. Sorten heter ’Half Pint’ och ger en generös skörd av söta, saftiga ärtskidor. ’Half Pint’ direktsås utomhus i maj-juni. En annan sockerärt som är bra för krukodling heter ‘Norli’ – tålig, delikat i smaken och mycket snabbväxande.


AUBERGINE Det är mycket vackert att odla aubergine i kruka på balkong och terrass. Det finns sorter som har ett kompakt växtsätt och därför lämpar sig bra för krukodling. Aubergine förkultiveras inomhus i februari-mars. Sorttips: Aubergine ’Golden Eggs’, F1 ’Jackpot’.


BÖNOR Om du vill odla ätbart på spaljé eller mot ett vackert stöd på din balkong eller terrass är bönor ett fint alternativ. Blommorna är vackra och bönorna är söta och goda. Bönor direktsås utomhus i maj-juni. Sorttips: Rosenböna ’Prizegewinner’, purpurböna ’Red Swan’, störpurpurböna ’Cosse Violette’.


DRUVGURKA & SQUASH Små gurkor som är självbefruktande passar utmärkt att odla i kruka på balkong och terrass. Squash ger rika skäördar på liten yta och även där finns roliga små och mycket dekorativa sorter. Druvgurka och squash kan förkultiveras inomhus på vårvintern för tidigare skörd men även sås direkt utomhus i april-juni. Sorttips: Druvgurka F1 ’Gunnar’ och F1 ’Partner’, Musselsquash F1 ‘Kermit’ och squash F1 ‘Round Beauty’.


RÖDBETA Ja minsann, även rödbeta kan odlas i kruka. Rara sorten rödbeta ‘Babybeat’ får små, röda, väl genomfärgade gourmetbetor, som skördas i storlek av en rädisa. Späda blad kan skördas som babyleaf och är goda i sallader. Fröerna direktsås i kruka utomhus i maj-juni.

Gör egen näring till krukorna

Nässelvatten: Fyll en hink med vatten och lägg i några rejäla nävar nässlor. Täck med en planka eller annat lock. Låt stå ett par dagar och rör om då och då. Sila av nässlorna och späd sedan nässelsörjan med vatten tills färgen på vattnet blir som te. Nässelvatten är en suverän näringskälla för grönsaker. När tomater och gurka börjar sätta frukt bör du dra ner på nässelvattnet eftersom det innehåller mycket kväve. Risken med för mycket kväve är att tomat- och gurkplantorna satsar på bladtillväxt när fokus ska ligga på att utveckla frukten.

Hönsgödsel: Blanda ut några nävar hönsgödsel i en hink med vatten. Efter någon dag silas vätskan och späds med vatten tills den har färgen av te. Vattna! När tomater och gurka börjar sätta frukt är det bättre att välja hönsgödselvatten än nässelvatten.


Jordgubbe F1 ’Tristan’

Sommarens bär i kruka

Jordgubbar och smultron är mycket trevliga att odla i kruka. Det blir förstås inga enorma skördar men du kan se fram emot ett mumsigt småplock av bär på terrass och balkong. För barn och barnbarn är det ett sant nöje.

Ampeljordgubbar är både läckert och smart eftersom platsen på höjden också utnyttjas. Fina sorter är F1 ’Rainbow Treasure’ och ’Temptation’. I lådor och större krukor kan du odla vanliga jordgubbar, som F1 ’Tristan’.

Jordgubbar förkultiveras inomhus i februari-mars i små krukor. När plantorna kommit upp en bit omskolas de en gång till större krukor inomhus. Plantera ut stor kruka eller kärl efter avhärdning när risken för frost är över. Sätt 2 till 3 plantor i varje kruka.

Smultron odlas på samma sätt som jordgubbar men behöver ingen omplantering och de kan också sås direkt utomhus i maj. Bra sorter är 'Regina', 'Mignonette' och 'Yellow Wonder'.

Jordgubbar och smultron övervintras i sina krukor i skyddat läge.


Odla smått skörda stort

Att odla ätbart i kruka handlar inte om att bli självförsörjande på grönsaker utan om att njuta av hela resan, från sådd till den läckra skörden. Det är ett mycket rogivande pyssel att sköta om grödorna i kruka och de finns hela tiden nära till hands på balkong, terrass eller utanför köksdörren. Att odla ätbart i kruka innebär att odla smått men skörda stort i både glädje, nyttigheter och smaker.

Utvalda fröer för krukodling

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

Läs mer
Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

Läs mer
Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

2024-09-22

Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

2024-09-01

Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

2024-06-23

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

2024-05-26

Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

2024-05-19

Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

2024-04-28

Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

2024-04-21

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

2024-03-31

4.7/5 (14931)
2024-11-21
Super nöjd. Tack 
- Tove Ö
2024-11-21
Har inget att skriva. Jag fick min låda som tänkt.
- Bodil K
2024-11-20
Alltid snabb och korrekt leverans. Stort sortiment av blommor och grönsaker. Har köpt hundratals fröpåsar från Impecta. Endast en gång var det för få frön i  en påse men jag fick genast en ny påse.
- Gustav J
2024-11-20
Bra grobarhet, snabba leveranser 
- Anne S
2024-11-19
Mycket bra fröer som tar sig bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlat i många år och har aldrig varit besviken. Och adventskalendern är bara wow.
- Inger K
2024-11-19
Bra service Hoppas att lökarna tar sig
- Anders A
2024-11-19
Snabb leverans.
- Charlotte N
2024-11-19
Jag är jättenöjd m d fröerna. Snabb keverans
- Gisela D
2024-11-19
Ett imponerande stort sortiment och god service (men ibland lite väl hög prisnivå...)
- Lars-Olof S
2024-11-19
Snabb leverans, och ett stort urval av fröer 👍
- Sybille A
2024-11-18
Spännande utbud
- Ester R
2024-11-18
Fina lökar o fröer med snabb leverans 
- Jenny B
2024-11-18
Lätt att beställa. Snabb leverans. 
- Birgitta L
2024-11-18
Snabb och bra leverans
- Sara M
2024-11-18
Nöjd, bra priser, fina produkter ☺️
- Filippa J
2024-11-18
Alltid nöjd med era produkter och julkalendern var riktigt fin. Har dock inte tittat vad som finns i de olika luckorna. 
- Camilla E
2024-11-18
Snabbt rätt och lätt!!
- Arne J
2024-11-18
Jättebra utbud och service!
- Anna D
2024-11-18
bra urval, bra kvalitet
- Anette W
Are you in the right place?
Continue to impecta.se