Toppa dina sådda plantor
Varför ska jag toppa mina fröplantor?
Plantor kan behöva toppas dels för att stimulera förgrening dels för att hålla tillbaka alltför tidig blomning.
Alla fröplantor behöver, eller ska inte toppas. Det står ofta i odlingsbeskrivningen till varje enskild sort om plantan behöver toppas eller inte. När du får lite erfarenhet av att odla från frö kommer du börja knipsa av lite alla möjliga plantor för att du lärt dig känna igen när och med vilka sorter det är lämpligt.
Toppa för att stimulera till buskigare planta
De första bladen som bildas på en groddplanta kallas hjärtblad. De har ofta ett helt annat utseende än de riktiga bladen, de så kallade karaktärsbladen, som kommer senare. Hjärtbladens uppgift är att försörja den lilla groddplantans rötter med näring innan de klarar av att hämta näring ur jorden.
När de första karaktärsbladen har vecklats ut kan du ofta se hur den lilla groddplantan kommer att utvecklas. Vissa sorter bildar täta bladrosetter direkt ovan jord, som grekvädd och tusensköna. De toppas inte. Andra delar tidigt upp sig i flera långa blad på en låg stjälk, som ringblomma och röllika. De toppas inte heller.
Sedan finns de sorter som drar iväg med stjälkar en och en, korta eller som ett spjut rakt upp. På stjälkarna bildas nya bladpar efterhand som stjälken blir längre. Det är dessa sorter som ofta följs av rådet ”toppa för buskigare växtsätt” i odlingsbeskrivningen.
Toppa så här:
När plantan nått en höjd på 10–15 cm knipsar eller klipper du av stjälken precis ovanför ett blad eller bladpar. Här kommer plantan att grena sig. Du kan upprepa toppningen flera gånger under tillväxten för att skapa ytterligare förgreningar.
Exempel på sorter som får ett buskigare växtsätt av att toppas är pelargon, fagertrav, petunia, luktärt, zinnia palettblad, rosenskära, anisisop, lejongap och basilika.
Obs! Toppa alltid ovanför ett blad eller bladpar så att det finns en tillväxtpunkt för plantan att växa vidare ifrån.
Toppa för att hålla tillbaka blomning
Det finns tillfällen då det kan vara bra att knipsa av blomknoppar, även om det så klart tar emot. Små plantor av exempelvis pelargon, tagetes, rosenskära och petunia kan börja producera blomknoppar när plantan ännu är mycket liten. Att lägga energi på blomning för tidigt gör att plantans tillväxt bromsas upp.
Våga knipsa av de där tidiga blomknopparna − det är en omsorg som plantan uppskattar och du belönas med en större och mer rikblommande planta längre fram.
Lycka till med dina odlingar!
Katarina Kihlberg
Impecta Fröhandel