Så fröer − gör så här
5 tips vid frösådd
- Förkultivera arter och sorter som har lång utvecklingstid.
- Så fröer på friland.
- Så fröer til perenner.
- Blötlägg och rugga fröer.
- Stratifiering av fröer.
Förkultivering och frösådd inomhus
Förkultivering eller förodling är ett sätt att tjuvstarta sorter med lång utvecklingstid och göra säsongen längre. De frösådda plantorna får tid att växa till sig innan växtsäsongen startar och du får tidigare blomning och skörd.
Gör så här när du förodlar
Använd noga rengjorda krukor eller lådor, gärna med låg kant och absolut med hål i botten. Använd färsk jord av den jordtyp som anges på fröpåsen. Vattna igenom jorden före sådd och strö ut fröerna på jordytan. Täck med jord enligt anvisning på fröpåsen. Är jorden för kompakt kan den göras mer luftig genom att tillföra perlit eller finkornigt grus. Fröer som inte ska täckas med jord, så kallade ljusgroende fröer, kan täckas med ett tunt lager perlit. Perlit släpper igenom ljuset men bevarar fukten och motverkar uttorkning av jordytan.
Efter sådd täcks krukorna eller lådorna med transparent täckning med lufthål. Du kan gärna använda ett minidrivhus med lock. Det är viktigt med luftning av sådden så att miljön inte blir för fuktig. Ställ krukorna på en bricka med liten kant och vattna direkt på brickan så vattnet sugs upp underifrån. Se till att jorden håller en jämn, måttlig fuktighet. Frösådden bör stå ljust och i rumstemperatur om inget annat anges. Använd gärna extrabelysning men släck lampan på nätterna eftersom även små plantor behöver dygnsvila. Läs mer om växtbelysning i Belysning vid förodling.
Omskolning av förkultiverade plantor
De första bladen som bildas på en groddplanta kallas hjärtblad och de ser inte ut som arten eller sortens blad. Efter en tid utvecklas de första riktiga bladen, så kallade karaktärsblad, och då börjar det bli dags för omskolning i större krukor och i näringsberikad jord. Använd ett omskolningsverktyg, som en liten sked eller liknande. Hantera plantorna varsamt så du inte skadar de känsliga rotsystemen eller knäcker stjälken.
Sätt ner plantorna något djupare i den nya jorden. Efter omskolning är det mycket viktigt med ljus och rätt temperatur, ca 18–20 grader om inget annat anges. Efter ett par veckor kan du börja tillföra gödning i svaga doser.
Avhärda plantor före utplantering
När frostrisken är över och jorden har börjat bli varm kan du plantera ut dina förodlade plantor. Innan de planteras på sin växtplats behöver du vänja dem långsamt vid klimatet utomhus. Välj en skyddad plats i skuggigt läge utomhus där plantorna får stå en stund varje dag. Förläng så sakteliga tiden utomhus. Efter en till två veckor är plantorna redo att planteras ut på sin växtplats.
Om du har drivit upp många plantor kan det bli svårt att ta dem ut och in varje dag. Skapa då en plats där plantorna är skyddade från stark sol, vind och temperaturväxlingar. Har du ett växthus kan du ställa dina förkultiverade plantor där och skydda de med fiberduk.
Så fröer på friland
Många arter och sorter av frö, såväl blommor som grönsaker, kan du så direkt utomhus när jorden har torkat upp och blivit varm.
Gör så här när du direktsår
- Förbered och luckra upp jorden genom grävning. Tillför gödning och kompost vid behov. Är jorden hård kan du blanda i sand och torv.
- Bestäm om du ska så i rader eller rutor. Tänk på att ha tillräckligt avstånd mellan raderna/rutorna för att komma åt att gallra och rensa.
- Så inte för tidigt. Vissa fröer gror bra direkt när jorden reder sig, alltså är brukbar. Andra måste ha lite varmare jord och sås lite senare.
- Så enligt det avstånd som anges på fröpåsen, absolut inte för tätt. Täck med ett tunt jordlager. Ca 5 ggr fröets storlek brukar vara lagom. Vattna och gallra vid behov för att plantorna ska ha plats att utvecklas.
- Märk dina sådder så att du vet vad som växer var.
- Fiberduk kan användas som skydd mot skadeinsekter och hjälper även till att hålla jorden varm.
Så fröer till perenner
Fröer till fleråriga växter kan du så på lite olika sätt; vilket sätt som rekommenderas anges på påsen till varje enskild sort. En del förodlas inomhus under vintern, se Förkultvering och sådd inomhus
De mer lättgroende sorterna av perenner sås utomhus i krukor under vår och sommar. Om plantorna hinner växa till sig ordentligt under säsongen kan de planteras ut på sin växtplats under hösten, annars låter du dem stå kvar i krukorna under vinter för utplantering kommande säsong.
Höstså perenner
Många perenner sås med fördel utomhus under hösten för att planteras på sin växtplats kommande säsong. Vid höstådd får perennerna en naturlig period av kyla, vilket krävs för att bryta frövilan hos många fleråriga växter.
Så perenner utomhus i krukor under hösten för plantering på växtplatsen nästa säsong.
Sen höstsådd innebär att fröerna inte ska gro förrän följande vår. Skulle fröerna ändå gro före vintern bör de små plantorna täckas med ris och löv. Frö till perenner sås helst i krukor med högre kanter och hål i botten. Använd färsk jord av den typ som anges på fröpåsen. Anges ingen jordtyp rekommenderas såjord eller svagt gödslad jord blandad med perlit eller finkornigt grus. Små fröer täcks med ett tunt lager grus, sand eller perlit. Större fröer täcks med ett tunt jordlager och ett ytlager av grus, sand eller perlit. Ställ krukorna utomhus i sandbädd och lägg fiberduk eller nät över för att skydda mot fåglar, insekter och luftburna fröer. Frösådd av perenner, buskar och träd sker normalt inte direkt på växtplatsen utan genom förkultivering i krukor eller i ett land avsett för uppdrivning. Därifrån flyttar man efterhand de plantor som är färdiga för plantering på växtplatsen. Vissa arter av vedartade växter är frostkänsliga de första åren. Det anges i så fall på fröpåsen. Dessa odlas i större krukor 1–3 år efter omskolning och övervintras frostfritt i kallväxthus, förråd eller nedgrävda i marknivå på kalljord. De täcks då med ris och löv. Undvik fullständig uttorkning av jorden under vinterförvaringen.
Blötlägg och rugga fröer
Vissa fröer är särskilt hårdskaliga och har svårt att gro om man inte gör fröet mer mottagligt för fukt. Detta kan göras på två sätt, nämligen genom blötläggning eller ruggning. Vid blötläggning lägger man fröerna i en skål med ljummet vatten och låter dem ligga där angiven tid. Ibland krävs längre tid än vad som anges. Man ska se att fröerna sväller upp innan de är klara för sådd. Byt vatten om det blir grumligt. Vid ruggning gnuggas fröerna försiktigt mellan två finkorniga sandpapper. Om det anges att fröerna både ska blötläggas och ruggas bör blötläggningen ske först.
Ljusgroende frön
Vissa fröer är ljusgroende. De behöver ljus för att kunna gro och täcks därför inte med jord vid sådden. Ett tunt lager perlit släpper igenom ljuset och bidrar till en jämnare fuktighet. Extra tillskottsbelysning från t.ex. lysrör är mycket bra. Sådden bör få ljus ca 12–14 timmar/dygn. Obs! Risken för uttorkning är extra stor för dessa sådder. Se till att jordytan inte torkar ut.
Mörkergroende frön
Vissa fröer är mörkergroende. De gror lättare i mörker. Om inget annat anges på påsen täcks fröerna med ett jordlager som anges på fröpåsen. Täck därefter med mörk plast, en pappskiva eller liknande. Se till att lite lufthål finns. Kontrollera sådden dagligen. När groddarna visar sig placeras sådden ljust.
Stratifiering av fröer
Frö till vedartade växter ligger ibland i djup dvala. För att häva detta stadium krävs stratifiering, vilket sker i två steg: Först ska fröerna suga upp vatten, därefter genomgår de en kylperiod. Stratifieringen bör tidsanpassas så att fröerna blir färdiga för sådd enligt vad som anges på fröpåsen.
Gör så här när du stratifierar fröer
Använd en bas av finsiktad sand, finsållad torv eller vermikulit. Tillsätt kokt, avsvalnat vatten, så mycket som stratifieringbasen kan suga upp. Ta ca 1 dl basmassa per fröportion. Blanda i fröerna i basmassan och lägg allt i en tät plastpåse. Förslut påsen och märk noga med vilken frösort den innehåller samt startdatum för stratifieringen. Låt påsen ligga i rumstemperatur i 5–6 dagar för att fröerna ska suga till sig vattnet. Placera sedan påsen i kylskåp under 5–8 veckor om inget annat anges på fröpåsen. Skaka om och kontrollera innehållet regelbundet, utan att öppna påsen, minst en gång per vecka. Efter angiven tid är det dags att så. Bred ut massan med fröerna på den genomfuktade jordytan. Så helst i krukor med högre kanter och hål i botten. Använd färsk jord av den typ som anges på fröpåsen. Anges ingen jordtyp rekommenderas såjord eller svagt gödslad jord blandad med perlit eller finkornigt grus. Ställ krukorna utomhus i sandbädd och lägg fiberduk eller nät över för att skydda mot fåglar, insekter och luftburna fröer. Om fröerna skulle gro under stratifieringen avbryts behandlingen omgående och fröerna sås enligt ovan. Man kan även så fröerna på hösten utan stratifiering. Då blir vintern en naturlig stratiferingsperiod.