Årets medvetna julklapp i 5 nya paket

Så fröer − gör så här

Vid all frösådd är det viktigt att man gör på rätt sätt för att ge fröerna de bästa förutsättningarna. På fröpåsen finns en kort beskrivning av hur du sår varje frösort på bästa sätt. Här samlar vi massor med råd och handfasta tips om frösådder.

5 tips vid frösådd

Artikeln uppdaterad 2023-11-14

Förkultivering och frösådd inomhus

Förkultivering eller förodling är ett sätt att tjuvstarta sorter med lång utvecklingstid och göra säsongen längre. De frösådda plantorna får tid att växa till sig innan växtsäsongen startar och du får tidigare blomning och skörd.

Gör så här när du förodlar

Använd noga rengjorda krukor eller lådor, gärna med låg kant och absolut med hål i botten. Använd färsk jord av den jordtyp som anges på fröpåsen. Vattna igenom jorden före sådd och strö ut fröerna på jordytan. Täck med jord enligt anvisning på fröpåsen. Är jorden för kompakt kan den göras mer luftig genom att tillföra perlit eller finkornigt grus. Fröer som inte ska täckas med jord, så kallade ljusgroende fröer, kan täckas med ett tunt lager perlit. Perlit släpper igenom ljuset men bevarar fukten och motverkar uttorkning av jordytan.

Efter sådd täcks krukorna eller lådorna med transparent täckning med lufthål. Du kan gärna använda ett minidrivhus med lock. Det är viktigt med luftning av sådden så att miljön inte blir för fuktig. Ställ krukorna på en bricka med liten kant och vattna direkt på brickan så vattnet sugs upp underifrån. Se till att jorden håller en jämn, måttlig fuktighet. Frösådden bör stå ljust och i rumstemperatur om inget annat anges. Använd gärna extrabelysning men släck lampan på nätterna eftersom även små plantor behöver dygnsvila. Läs mer om växtbelysning i Belysning vid förodling.

Frön från Impecta och frösådd inomhus

Omskolning av förkultiverade plantor

De första bladen som bildas på en groddplanta kallas hjärtblad och de ser inte ut som arten eller sortens blad. Efter en tid utvecklas de första riktiga bladen, så kallade karaktärsblad, och då börjar det bli dags för omskolning i större krukor och i näringsberikad jord. Använd ett omskolningsverktyg, som en liten sked eller liknande. Hantera plantorna varsamt så du inte skadar de känsliga rotsystemen eller knäcker stjälken.

Sätt ner plantorna något djupare i den nya jorden. Efter omskolning är det mycket viktigt med ljus och rätt temperatur, ca 18–20 grader om inget annat anges. Efter ett par veckor kan du börja tillföra gödning i svaga doser.

Avhärda plantor före utplantering

När frostrisken är över och jorden har börjat bli varm kan du plantera ut dina förodlade plantor. Innan de planteras på sin växtplats behöver du vänja dem långsamt vid klimatet utomhus. Välj en skyddad plats i skuggigt läge utomhus där plantorna får stå en stund varje dag. Förläng så sakteliga tiden utomhus. Efter en till två veckor är plantorna redo att planteras ut på sin växtplats.

Om du har drivit upp många plantor kan det bli svårt att ta dem ut och in varje dag. Skapa då en plats där plantorna är skyddade från stark sol, vind och temperaturväxlingar. Har du ett växthus kan du ställa dina förkultiverade plantor där och skydda de med fiberduk.

Så fröer på friland

Många arter och sorter av frö, såväl blommor som grönsaker, kan du så direkt utomhus när jorden har torkat upp och blivit varm.

Gör så här när du direktsår

  1. Förbered och luckra upp jorden genom grävning. Tillför gödning och kompost vid behov. Är jorden hård kan du blanda i sand och torv.
  2. Bestäm om du ska så i rader eller rutor. Tänk på att ha tillräckligt avstånd mellan raderna/rutorna för att komma åt att gallra och rensa.
  3. Så inte för tidigt. Vissa fröer gror bra direkt när jorden reder sig, alltså är brukbar. Andra måste ha lite varmare jord och sås lite senare.
  4. Så enligt det avstånd som anges på fröpåsen, absolut inte för tätt. Täck med ett tunt jordlager. Ca 5 ggr fröets storlek brukar vara lagom. Vattna och gallra vid behov för att plantorna ska ha plats att utvecklas.
  5. Märk dina sådder så att du vet vad som växer var.
  6. Fiberduk kan användas som skydd mot skadeinsekter och hjälper även till att hålla jorden varm.

Så fröer till perenner 

Fröer till fleråriga växter kan du så på lite olika sätt; vilket sätt som rekommenderas anges på påsen till varje enskild sort. En del förodlas inomhus under vintern, se Förkultvering och sådd inomhus

De mer lättgroende sorterna av perenner sås utomhus i krukor under vår och sommar. Om plantorna hinner växa till sig ordentligt under säsongen kan de planteras ut på sin växtplats under hösten, annars låter du dem stå kvar i krukorna under vinter för utplantering kommande säsong.

Höstså perenner
Många perenner sås med fördel utomhus under hösten för att planteras på sin växtplats kommande säsong. Vid höstådd får perennerna en naturlig period av kyla, vilket krävs för att bryta frövilan hos många fleråriga växter.


Så perenner utomhus i krukor under hösten för plantering på växtplatsen nästa säsong.

Sen höstsådd innebär att fröerna inte ska gro förrän följande vår. Skulle fröerna ändå gro före vintern bör de små plantorna täckas med ris och löv. Frö till perenner  sås helst i krukor med högre kanter och hål i botten. Använd färsk jord av den typ som anges på fröpåsen. Anges ingen jordtyp rekommenderas såjord eller svagt gödslad jord blandad med perlit eller finkornigt grus. Små fröer täcks med ett tunt lager grus, sand eller perlit. Större fröer täcks med ett tunt jordlager och ett ytlager av grus, sand eller perlit. Ställ krukorna utomhus i sandbädd och lägg fiberduk eller nät över för att skydda mot fåglar, insekter och luftburna fröer. Frösådd av perenner, buskar och träd sker normalt inte direkt på växtplatsen utan genom förkultivering i krukor eller i ett land avsett för uppdrivning. Därifrån flyttar man efterhand de plantor som är färdiga för plantering på växtplatsen. Vissa arter av vedartade växter är frostkänsliga de första åren. Det anges i så fall på fröpåsen. Dessa odlas i större krukor 1–3 år efter omskolning och övervintras frostfritt i kallväxthus, förråd eller nedgrävda i marknivå på kalljord. De täcks då med ris och löv. Undvik fullständig uttorkning av jorden under vinterförvaringen.

Blötlägg och rugga fröer

Vissa fröer är särskilt hårdskaliga och har svårt att gro om man inte gör fröet mer mottagligt för fukt. Detta kan göras på två sätt, nämligen genom blötläggning eller ruggning. Vid blötläggning lägger man fröerna i en skål med ljummet vatten och låter dem ligga där angiven tid. Ibland krävs längre tid än vad som anges. Man ska se att fröerna sväller upp innan de är klara för sådd. Byt vatten om det blir grumligt. Vid ruggning gnuggas fröerna försiktigt mellan två finkorniga sandpapper. Om det anges att fröerna både ska blötläggas och ruggas bör blötläggningen ske först.

Ljusgroende frön

Vissa fröer är ljusgroende. De behöver ljus för att kunna gro och täcks därför inte med jord vid sådden. Ett tunt lager perlit släpper igenom ljuset och bidrar till en jämnare fuktighet. Extra tillskottsbelysning från t.ex. lysrör är mycket bra. Sådden bör få ljus ca 12–14 timmar/dygn. Obs! Risken för uttorkning är extra stor för dessa sådder. Se till att jordytan inte torkar ut.

Mörkergroende frön

Vissa fröer är mörkergroende. De gror lättare i mörker. Om inget annat anges på påsen täcks fröerna med ett jordlager som anges på fröpåsen. Täck därefter med mörk plast, en pappskiva eller liknande. Se till att lite lufthål finns. Kontrollera sådden dagligen. När groddarna visar sig placeras sådden ljust.

Stratifiering av fröer

Frö till vedartade växter ligger ibland i djup dvala. För att häva detta stadium krävs stratifiering, vilket sker i två steg: Först ska fröerna suga upp vatten, därefter genomgår de en kylperiod. Stratifieringen bör tidsanpassas så att fröerna blir färdiga för sådd enligt vad som anges på fröpåsen.

Gör så här när du stratifierar fröer
Använd en bas av finsiktad sand, finsållad torv eller vermikulit. Tillsätt kokt, avsvalnat vatten, så mycket som stratifieringbasen kan suga upp. Ta ca 1 dl basmassa per fröportion. Blanda i fröerna i basmassan och lägg allt i en tät plastpåse. Förslut påsen och märk noga med vilken frösort den innehåller samt startdatum för stratifieringen. Låt påsen ligga i rumstemperatur i 5–6 dagar för att fröerna ska suga till sig vattnet. Placera sedan påsen i kylskåp under 5–8 veckor om inget annat anges på fröpåsen. Skaka om och kontrollera innehållet regelbundet, utan att öppna påsen, minst en gång per vecka. Efter angiven tid är det dags att så. Bred ut massan med fröerna på den genomfuktade jordytan. Så helst i krukor med högre kanter och hål i botten. Använd färsk jord av den typ som anges på fröpåsen. Anges ingen jordtyp rekommenderas såjord eller svagt gödslad jord blandad med perlit eller finkornigt grus. Ställ krukorna utomhus i sandbädd och lägg fiberduk eller nät över för att skydda mot fåglar, insekter och luftburna fröer. Om fröerna skulle gro under stratifieringen avbryts behandlingen omgående och fröerna sås enligt ovan. Man kan även så fröerna på hösten utan stratifiering. Då blir vintern en naturlig stratiferingsperiod.

VILL DU LÄSA MER?

Impecta Fröhandel

Skribent: Katarina
Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

Läs mer
Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

Läs mer
Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
4.7/5 (14940)
2024-11-21
Får det jag beställer   och mycket att välja på.
- Gudrun L
2024-11-21
Är nöjd med varorna och det  var snabb leverans 
- Maria A
2024-11-21
Super nöjd. Tack 
- Tove Ö
2024-11-21
Har inget att skriva. Jag fick min låda som tänkt.
- Bodil K
2024-11-20
Alltid snabb och korrekt leverans. Stort sortiment av blommor och grönsaker. Har köpt hundratals fröpåsar från Impecta. Endast en gång var det för få frön i  en påse men jag fick genast en ny påse.
- Gustav J
2024-11-20
Bra grobarhet, snabba leveranser 
- Anne S
2024-11-19
Mycket bra fröer som tar sig bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlat i många år och har aldrig varit besviken. Och adventskalendern är bara wow.
- Inger K
2024-11-19
Bra service Hoppas att lökarna tar sig
- Anders A
2024-11-19
Snabb leverans.
- Charlotte N
2024-11-19
Jag är jättenöjd m d fröerna. Snabb keverans
- Gisela D
2024-11-19
Ett imponerande stort sortiment och god service (men ibland lite väl hög prisnivå...)
- Lars-Olof S
2024-11-19
Snabb leverans, och ett stort urval av fröer 👍
- Sybille A
2024-11-18
Spännande utbud
- Ester R
2024-11-18
Fina lökar o fröer med snabb leverans 
- Jenny B
2024-11-18
Lätt att beställa. Snabb leverans. 
- Birgitta L
2024-11-18
Snabb och bra leverans
- Sara M
2024-11-18
Nöjd, bra priser, fina produkter ☺️
- Filippa J
2024-11-18
Alltid nöjd med era produkter och julkalendern var riktigt fin. Har dock inte tittat vad som finns i de olika luckorna. 
- Camilla E
2024-11-18
Snabbt rätt och lätt!!
- Arne J
Are you in the right place?
Continue to impecta.se