Odla ätbart i pallkrage
Topp 5 att odla i pallkrage
- Bladgrönsaker
- Primörer
- Lök
- Gurkväxter
- Kryddväxter
Pallkragen är egentligen en industriprodukt som används för att hålla produkter packade på en lastpall på plats. Pallkragarna är lätta att stapla på höjden och när de inte används fälls de ihop och kan stuvas undan på liten yta. Pionjärerna inom pallkrageodling köpte sina pallkragar direkt från firmor som använder dem på sina lager och under transport. Ganska snart plockade trädgårdshandeln upp idén och började sälja pallkragar enbart för odling. Det går fortfarande att köpa begagnande pallkragar hos vissa företag men många väljer idag att införskaffa nya.
Förbered odling i pallkrage
Pallkragar finns i två standardstorlekar: 80x120 cm och 60x80 cm. Höjden på en pallkrage är 20 cm. En pallkrage räcker för att odla grönsaker och växter med grunda rötter medan sorter med djupa rötter kräver att du staplar en eller flera lådor ovanpå varandra.
Pallkragarna kan ställas direkt på gräsmattan – tänk på att ha gräsklipparbredd mellan lådorna. Du kan också skapa en ordnad plats för dina pallkragar genom att lägga singel, barkmull eller annat markmaterial runtom och omgärda odlingen med en lavendelhäck, stenar, litet staket eller annat som skapar en tydlig och vacker avgränsning.
Täck botten i pallkragarna med markduk om det finns etablerade rotogräs i marken.
Pallkragar för ergonomisk odling
För dig som har svårt att komma ner och arbeta på marken är pallkragar ett utmärkt sätt att bygga odling på höjden. Du kan stapla så många det behövs för att skapa en bekväm och ryggvänlig arbetsställning.
Jorden i pallkragen
I en pallkrage har du möjlighet att skapa din egen fina mylla. Bra planteringsjord eller egen kompost kan utgöra hälften till 3/4-delar av jordvolymen. Fyll upp resten med kogödsel, köpt på säck, eller egen brunnen stallgödsel. Du kan minska mängden ko- eller stallgödsel lite och blanda i några liter biokol som förbättrar jordens struktur och ökar förmågan att hålla näring och vatten.
En stor pallkrage rymmer ungefär 200 liter jord. Om du bygger på höjden med två eller flera pallkragar krävs det förstås större och större jordvolymer för att fylla upp. Det kan bli både tungt och kostsamt och så mycket jord behövs inte för odlingen. Lägg halm, lövkompost, barkmull eller annat organiskt material i botten för att hjälpa till att fylla upp och skapa luft i den djupa bädden.
Kom igång att odla i pallkrage
I pallkragarna planterar du ut förkultiverade grödor eller sår sorter som kan direktsås ute. Eftersom jorden i pallkragarna kommer upp en bit från marken värms den upp snabbare. Täcks odlingen med täckväv eller ett genomskinligt lock ökar värmen ännu mer. Detta gör att odling i pallkrage kan inledas lite tidigare än på friland. Låt se vad du kan fylla dina pallkragar med.
Bladgrönsaker sommar och höst
Smakrika, nyttiga och lättodlade bladgrönsaker trivs utmärkt i pallkrage och till dessa räcker det med en låda. Snabbväxande bladgrönsaker som drivsallat, rucola, vintersallat, salladssenap, spenat, pak choi och mizunakål kan du odla i omgångar för primörskörd tidig sommar samt odling hela sommaren och en bit in på hösten. Mangold är mycket vackert inslag i pallkragar med sina färgstarka stjälkar som sticker upp en bit på höjden.
På hösten kan du så en sista omgång av exempelvis miniplocksallat, mini pak choi , asiatisk kål och sallatscikoria och skörda som späda blad, så kallade baby leaf.
Odla på höjden i pallkrage
Höga sorter av ärter och bönor är vackert att odla i pallkrage. Bygg dekorativa stöd, i all sin enkelhet med snören och bambupinnar eller mer avancerade spaljéer av exempelvis armeringsjärn. Bönor och ärter kan fylla en hel pallkrage eller stå i mitten med lägre ärter och bönor eller andra grödor runtomkring.
På djupet i pallkragen
Om du ska odla rotfrukter i pallkrage krävs att du staplar två eller tre lådor på varandra, förutom för rädisor som inte kräver så djup bädd. När du har ett ordentligt djup i din pallkrageodling kan du odla alla sorters rotfrukter och lök. I samma pallkrage kan purjolök och salladslök få växa som ju inte tar plats under jord. Många rotfrukter kan sås en första omgång tidigt på våren för en krispig primörskörd.
Rikgivande gurkväxter
Melon, squash och slanggurka kan odlas i en pallkrage och tillåtas slingra över kanten och ut på marken utanför, om platsen tillåter det. Annars får de stanna i lådan och tar då mycket utrymme, men varje planta är å andra sidan ofta rikgivande. Insprängt bland bladmassan från gurkväxterna kan ringblomma få sticka upp och skapa en vacker samplantering.
Bär i pallkrage
Jordgubbar, smultron och blåbär fungerar fint att odla i pallkrage. Eftersom blåbär trivs i sur jord bör de få en egen pallkrage som fylls med rododendronjord, barkmull, torv och löv. För bärodling är det bra att stapla två pallkragar på varandra. Plantorna kommer ge skörd i flera år och kräver därför lite mer jordvolym.
Odla kryddväxter i pallkrage
En minikryddgård i en eller flera pallkragar är vackert. Eftersom många kryddväxter är perenna är det bra att stapla två pallkragar på varandra och skapa en större jordvolym. Pallkragar fyllda med timjan, oregano, citronmeliss, rosmarin, gräslök och andra väldoftande nektarrika kryddväxter lockar pollinerande insekter till din odling.
Ätbara blommor i pallkragar
Insprängt bland grönsaker eller i egna lådor är det mycket vackert att odla ätbara blommor som ringblomma, gurkört, blåklint, krasse och liten tagetes.
Odla i omgångar
I pallkragarna kan du odla i omgångar hela sommaren. När det blir ledigt i jorden sår du nya fröer av samma gröda eller skiftar till något annat.
Om du sår flera gånger under säsongen är det bra att boosta jorden med ny energi ett par gånger genom att mylla ner 1–2 dl pelleterad hönsgödsel. Du kan också göra eget närande nässelvatten genom att fylla en hink med vatten och lägga i några nävar nässlor. Täck hinken med en planka eller annat lock och låt stå ett par dagar. Rör om då och då. Sila sedan av nässlorna och späd nässelsörjan med vatten tills färgen på vattnet blir som te. Vattna ut i pallkragen.
Täckodla i pallkragen
Ett utmärkt sätt att kontinuerligt tillföra näring, hålla ogräs bort samt hålla kvar fukt i jorden är att täckodla i dina pallkragar. Täck jorden runt grödorna med halm, gräsklipp, nässlor, löv eller små kvistar. När säsongen är slut och alla grödor skördade är det toppen att låta blast och annat växtmaterial få ligga kvar över jorden i pallkragen. Till våren myllar du ner det som finns kvar och förbättrar jorden inför säsongen med planteringsjord eller kompost och kogödsel.
Det är lätt att förstå varför odling i pallkrage har blivit så populärt. Det passar för såväl den lilla som den stora trädgården och är en grönskande trend på städernas bakgårdar och takterrasser. Pallkragarna kan utgöra hela din odling eller vara ett praktiskt komplement till grönsakslandet på friland. För dig som har svår jord att odla i är pallkragarna ett fantastiskt sätt att skapa din egen fina mylla att odla ätbart i. Pallkrageodling har definitivt kommit för att stanna.