Årets medvetna julklapp i 5 nya paket
tid för direktsådd jordnära

Tid för direktsådd

I slutet av våren börjar det bli dags för direktsådd. Om du inte hunnit eller kanske inte haft plats att förså behöver du inte misströsta. Det finns mängder med växter som kan och ska direktsås, det vill säga planteras direkt på växtplatsen utomhus när jorden blivit uppvärmd.

När ska man direktså?

När det är dags att direktså beror lite på var i landet du bor och hur snabbt våren bestämmer sig för att värma upp jorden. Vanligtvis är perioden för direktsådd någonstans mellan april och juni. Generellt brukar man säga att jorden ska vara minst 5 grader. Det gäller för de flesta arter men det finns några som vill ha det lite varmare, bl.a. bönor vill gärna ha 10-15 grader varmt. För att vara på den säkra sidan kan du kolla temperaturen med en jordtermometer.

Det finns även en del sorter som kan direktsås på hösten för att få tidigare skörd och blomning kommande år, men höstsådden sker först i september–november.


Ta reda på vilken typ av jord du har

Ska du odla växter som vill ha sur jord (lågt pH-värde) eller som föredrar kalkhaltig jord (högt pH-värde) så kan en pH-mätare för jord eller ett pH-test vara bra att ha. Kunniga odlare kan ofta säga mycket om jordens beskaffenhet bara genom att titta på vad som växer naturligt på platsen. Kornvallmo, cikoria och tistlar trivs till exempel på kalkrika jordar och smörblomma sägs vilja ha surare jord. Ju mer du vet om jorden du har att odla på, desto säkrare kan du vara när du väljer sorter som ska trivas just där. Då blir dessutom både blomning och skörd rikare. Att jobba mot naturen är sällan ett lyckat recept utan välj då istället att odla i lådor och krukor, där du kan styra över miljön mer fritt.


Händer med jord

Ge jorden lite omtanke

Jorden är nyckeln till framgång för din odling. Ett par veckor innan sådd är det bra att pyssla om jorden litegrann. Rensa bort allt ogräs och tillför kogödsel som både ger näring och jordförbättring. Är jorden tung och lerig kan du med fördel blanda ner lite kompost för att få bättre struktur samtidigt som det främjar mikrolivet, det vill säga det myller av bakterier, svampar och kryp som hjälper växterna. Du kan också komplettera kogödseln med Effekt benmjöl som är KRAV-märkt och godkänt för ekologisk odling. Benmjöl är långtidsverkande och hjälper till att öka växternas motståndskraft mot sjukdomar och skadedjur samtidigt som det främjar rötterna för god tillväxt. När växterna är ca tre veckor börjar näringen tryta igen och då kan du ge tillskott som exempelvis Effekt trädgårdsgödning eller Effekt kryddnäring.


Grep i jorden

Ett gott förarbete lägger grunden

Det är bra att jämna till såplatsen med en kratta och vattna lite lätt så den känns fuktig utan att bli för blöt. Sedan kommer vi till det kanske viktigaste av allt, läget. Det står på fröpåsen om växten vill ha sol, halvskugga eller skugga. Vissa växter är också väldigt känsliga för om jorden är torr. Andra ruttnar bort om det är för blött och då kan det vara bra att ha en fuktighetsmätare för jord till sin hjälp.

På fröpåsen kan du även läsa hur höga växterna blir, om de breder ut sig, vill klättra eller har något annat önskemål för att trivas. Ju mer du planerar din odling, desto större är dina möjligheter att lyckas.

Nu kanske det låter som att odling är en hel vetenskap – och det kan det vara – men det finns många tacksamma sorter som nästan är omöjliga att misslyckas med. Nog har vi hört om odlare som misslyckats även med det enklaste, det är mycket som ska stämma, men kanske är det just det som är charmen med att vara odlare. Det är lite som livet i övrigt – vi måste så för att kunna skörda och det blir inte alltid exakt som vi tänkt oss. En duktig odlare har oftast blivit duktig genom att lära av sina misstag. Det handlar om att lära sig avläsa hur det ser ut på sin egen växtplats. Och det kan ta lite tid innan det blir perfekt.


Dags att så

Tiden är inne, jorden är i toppform, läget väl valt och troligtvis skiner solen mer efterlängtad än någonsin. Det är den där dagen då du vill vara ute i trädgården eller på balkongen och fixa. Nu ska det odlas. Väljer du den soligaste dagen för sådden gäller det att du är extra noga med att vattna igenom jorden ordentligt innan du sår annars finns risk för uttorkning. I ärlighetens namn går det allra bäst att så en skuggig dag, då får fröna en lugn start.

Det finns tre mått som du behöver hålla koll på när du sätter dina fröer. Först och främst sådjupet, det vill säga hur djupt ner i jorden du ska sätta fröerna. Bra hjälpredor är en prickelpinne eller en så kallad dibber i FSC-märkt ek. När du vet sådjupet måste du läsa på påsen vilket plantavstånd som rekommenderas. Sår du i rader är det lättare att rensa ogräs senare. Även lämpligt radavstånd brukar anges på fröpåsen. En del frösorter kräver blötläggning eller ruggning, tänk därför på att kontrollera detta i god tid före sådd.


Akta de små rötterna

Vissa sorter är inte så känsliga och du kan gallra senare om de har kommit upp för tätt. Varje planta behöver ju sitt livsutrymme för att växa sig stark och fin. Fast det kan vara bra att göra det rätt från början eftersom det är lätt att skada den planta som ska vara kvar i jorden när du gallrar. De små rötterna kan vara väldigt känsliga för störningar. Morot är en sort som många misslyckas med för att de sått för tätt och sedan gallrar när de små skotten tittat upp och därmed stör tillväxten även för den kvarvarande roten. Tipset är återigen att läsa noga på fröpåsen innan du börjar.

Så gärna i omgångar så ökar du dina chanser att lyckas. Var jorden för blöt, torr eller kall vid första sådden kanske den andra får en bättre start. Samtidigt gör det att du kan skörda i omgångar och få en längre skördeperiod.

Ska du så många fröer kan det vara svårt och pilligt att få ner dem ett och ett i jorden. Använd då en sådosa. Den har steglös inställning för olika fröstorlekar.


Märk väl

Märk upp din odling. Dels för minnets skull, dels för att det är trevligt för familj och vänner att se vad du odlar. Vill du ha ett klassiskt utseende i trädgårdslandet kan du välja en märkpinne i trämaterial. En variant av trä är vår plantetikett. Vi gillar den eftersom den håller mer än en säsong om du slipar av den med lite sandpapper när du tar in den på hösten. Det finns självklart även plastetiketter i vårt sortiment. Använd en ljus- och väderbeständig penna när du skriver på etiketterna, till exempel märkpennan Twin Begreen.


Skott i jorden

Skydda sådden

Du kan skydda din sådd med en fiberduk ifall nätterna blir kalla eller om det är en växt som är känslig för skadedjur. Har du sniglar i kvarteret så kanske det kan vara en idé att försöka skydda odlingen på ett giftfritt sätt med en snigelfälla och Snigel Effekt. Odlar du i kruka eller i odlingslåda kan du sätta snigeltejp av koppar runt kanten. En rulle är 4 meter och räcker precis runt en traditionell pallkrage.

Lycka till med din direktsådd och glöm inte att vattna.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

Läs mer
Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

Läs mer
Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
4.7/5 (14958)
2024-11-22
Bra service och snabb leverans 
- Petra T
2024-11-22
Snabb leverans 
- Carina L
2024-11-22
Fina fröer med bra grobarhet. Stort och varierat utbud  och bra med flera ekologiska sorter. Jättenöjd!
- Marie G
2024-11-21
.........:-)
- Evse
2024-11-21
Trevliga odlings ideer
- Birgitta R
2024-11-21
Produkter av hög kvalitet, snabb leverans!
- Anna-Lena S
2024-11-21
Får det jag beställer   och mycket att välja på.
- Gudrun L
2024-11-21
Är nöjd med varorna och det  var snabb leverans 
- Maria A
2024-11-21
Super nöjd. Tack 
- Tove Ö
2024-11-21
Har inget att skriva. Jag fick min låda som tänkt.
- Bodil K
2024-11-20
Alltid snabb och korrekt leverans. Stort sortiment av blommor och grönsaker. Har köpt hundratals fröpåsar från Impecta. Endast en gång var det för få frön i  en påse men jag fick genast en ny påse.
- Gustav J
2024-11-20
Bra grobarhet, snabba leveranser 
- Anne S
2024-11-19
Mycket bra fröer som tar sig bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlat i många år och har aldrig varit besviken. Och adventskalendern är bara wow.
- Inger K
2024-11-19
Bra service Hoppas att lökarna tar sig
- Anders A
2024-11-19
Snabb leverans.
- Charlotte N
2024-11-19
Jag är jättenöjd m d fröerna. Snabb keverans
- Gisela D
2024-11-19
Ett imponerande stort sortiment och god service (men ibland lite väl hög prisnivå...)
- Lars-Olof S
2024-11-19
Snabb leverans, och ett stort urval av fröer 👍
- Sybille A
2024-11-18
Spännande utbud
- Ester R
Are you in the right place?
Continue to impecta.se