Så sommarblommor inomhus
Förodla sommarblommor så här
- Så i fuktad såjord.
- Håll sådden varm och fuktig.
- Ställ sådden svalt och ljust efter groning.
- Omskola när de första karaktärbladen bildats.
- Plantera ut när värmen är stabil och nätterna frosfria.
Sommarblommor kallas också ettåriga blommor. Deras växtcykel är över på en säsong. Fröerna gror och växer upp till plantor som blommar och sätter nya fröer innan plantan vissnar ner och dör på hösten. Runtomkring plantorna trillar fröerna till marken för att ligga där och vila tills värmen kommer tillbaka nästa säsong.
En del sommarblommor har en lång tillväxtperiod. Om vi sår dessa direkt utomhus på våren kommer det ta långt tid innan blomningen startar. Om du bor i landets nordliga delar kanske blomningen inte hinner starta alls innan den korta sommaren är över. Därför är det bra att förodla en hel del av sommarblommorna inomhus i god tid före växtperioden är i gång utomhus!
Alla sommarblommor behöver inte odlas inomhus. En hel del mår bäst av att sås direkt utomhus när jorden är uppvärmd. Läs på odlingsbeskrivningen till varje enskild sort för att se om det är bra med förkultivering.
Exempel på sommarblommor som bör sås extra tidigt inomhus: lobelia, pelargon, jätteverbena, violverbena, tobak, ageratum, klockmalva, lejongap, palettblad, klockranka, spanska flaggan, begonia och petunia.
När ska jag förodla sommarblommor?
Läs alltid på fröpåsen till den sort du vill odla för att ta reda på när du ska starta dina försådder. Ofta står det ett intervall på påsen, exempelvis feb-april. Detta berättar under vilken period du bör komma i gång med dina sådder. Om du bor i landets norra delar är det bra att starta dina sådder först i den senare delen av det intervall som anges.
Dags att så sommarblommor
Dina påsar med fröer till sommarblommor har kommit och det är dags att så. Under groningen är det viktigt att fröerna får värme. Står sådden i ett kallt utrymme är det bra att ställa den på en värmematta.
GÖR SÅ HÄR
- Så i genomfuktad såjord.
- Så i såkrukor, tråg, pluggbox eller minidrivhus.
- Läs på förpackningen hur mycket jord fröerna ska täckas med. Är fröerna ljusgroende trycks fröerna bara lätt mot jordytan.
- Märk dina sådder så du vet vad som växer var.
- Täck sådden med plast eller använd minidrivhus med lock för att förhindra uttorkning.
- Håll noga koll på fukten och spraya gärna med en blomspruta i stället för att vattna i början.
Tips! Om fröerna du ska så är mycket små eller svåra att hantera kan du använda en penna för att lyfta fröet över till jorden.
Sommarblommorna gror
När sådden är klar är din viktigaste uppgift att hålla jämn fuktighet. Jorden ska inte torka ut helt, ej heller vara konstant blöt. Lyft av lock eller annat som sådden är täckt med en stund varje dag om det bildas mycket kondens.
Förodling och belysning
Medan fröerna gror är fukt och värme det viktigaste. Först när en groddplanta tittar upp ur jorden behöver du ordna med rätt belysning. Förodlingen under årets första månader kräver extra belysning. När det naturliga ljuset återvänder i mars april kan du förodla utan belysning i ett ljust fönster.
Läs allt du behöver veta om belysning i Belysning vid förodling – så funkar det.
Förodling och temperatur
Vid groning är värme viktigt men så snart groddplantorna kommit upp och bildat sina hjärtblad bör sådden placeras svalt, vid 15–18°C, om inte anvisningen på fröpåsen säger något annat. Den svalare temperaturen gör att plantorna växer långsamt och får stabila stjälkar och frodigt gröna blad. Står odlingen för varmt drar plantorna i väg på höjden och blir rangliga och bleka.
Vad är ett hjärtblad?
De första bladen som utvecklas på en groddplanta kallas hjärtblad. De ser inte alls ut som den sort du odlar. Deras uppgift är att förse den tidiga lilla plantan med näring. När de första rötterna har bildats kan groddplantan hämta näring från jorden. Då skrumpnar hjärtbladen bort och försvinner. Efter hjärtbladen utvecklas plantans riktiga blad, de så kallade karaktärsbladen.
Omskola dina fröplantor
När det första karaktärsbladen utvecklats ordentligt är det dags för omskolning. Det innebär att du ger fröplantornas rötter plats att växa till sig genom att plantera om dem i större krukor.
Till omskolningen behöver du näringsrik, lucker jord och krukor med hål i botten, som är större än de som fröet har grott i, exempelvis ekologisk odlingskruka 9 cm eller fiberkrukor 8 cm.
Omskola så här:
- Fyll den nya krukan med jord. Forma en urgröpning i mitten för plantan.
- Vält försiktigt ut plantan i handen.
- Undvik att ta i den sköra stjälken. Tar du i bladen och ett blad råkar skadas kommer det nya, men en bruten stjälk går inte att laga.
- Låt så mycket jord som möjligt följa med groddplantans små rötter till den nya krukan.
- Sätt försiktigt ner plantan i sin nya kruka. Var rädd om rötterna.
- Sätt plantan lite djupare i jorden vid omskolningen.
- Vattna försiktigt och ställ dina omskolade plantor ljust och svalt.
Efter omskolning står plantorna stilla i växten ett tag innan de börjar ta upp näring ur den nya jorden. Börja försiktigt med gödning efter ett par veckor.
Plantera ut dina sommarblommor
Efter omskolningen odlar du vidare dina sådder i ett ljust fönster eller under extra belysning. När värmen utomhus har stabiliserats och nätterna är helt frostfria är det äntligen dags för utplantering. Du kan läsa både om vad du ska tänka på när du planterar ut försådda plantor och hur du sår direkt utomhus i Plantera och så utomhus.