Odlarglädje är delad glädje − odling över generationer

Odlarglädje är delad glädje: Odling över generationer

I vår serie Odlarglädje är delad glädje fokuserar vi här på odling över tid och generationer. I odlingen kan vi mötas i alla åldrar och uppleva glädjen tillsammans. När erfarenheter byts är det inte bara odlarna som träffas utan även traditioner och trender möter varandra.

Dela hållbar odlarglädje

Äldre och yngre odlare har mycket att ge varandra. Kunskap, erfarenheter och nytänkande möts i en gemensam önskan att odla hållbart, vackert och välsmakande.

Kretsloppet i naturen är ett fantastiskt maskineri som vi alla är beroende av för vår överlevnad. I bondesamhället var det nära förhållandet mellan människa och natur en självklarhet. Det var odlingen som gav mat på tallriken och omvårdnad om jorden var en förutsättning för lyckad skörd.

Generationerna som levt sedan dess har upplevt en utveckling från hållbar odling till en revolution när konstgödningen och kemisk ogräsbekämpning tog fart. Odlingen blev lättare, det gick snabbare och vi kunde maxa skördarna. Det var lite som att hoppa av det naturliga kretsloppet och springa förbi vid sidan av.

Idag lever vi i en spännande tid när vi insett att vi måste hitta tillbaka till ett hållbart sätt att odla både inom jordbruket och i trädgårdar och täppor. Inom hobbyodlingen kan generationer mötas, byta erfarenheter och dela den hållbara odlarglädjen med varandra.


Miljo-2021-0128

Det ska surra som förr

Om du bor i södra delen av landet kan du säkert hitta någon äldre person i din närhet som berättar om hur åkrarna förr var mer blå och röda av blåklint och vallmo än färgade av vetet som odlades där. I norr kanske det berättas om dikesrenar med överdådig fägring av ängsväxter.

Allteftersom de vilda blommorna blivit färre och åkrarna bestått mer och mer av stora arealer med samma gröda har de pollinerande insekterna minskat i antal.

Idag drivs många intressanta projekt för att få tillbaka en mångfald av ängsväxter i diken, på betesmarker och längs ytterkanterna på åkrarna. I trädgården kan vi hobbyodlare göra massor med nytta genom att odla blommor som lockar pollinerande insekter.

Om du tillhör den äldre generationen odlare – berätta gärna för barn och barnbarn om våra vilda blommor och om hur de drar till sig pollinerande insekter. Och tvärtom, är du nybörjare i trädgården – frågan någon med erfarenhet hur odlingen såg ut tidigare och sug åt dig av erfarenheten som finns hos vana odlare.


Trädgård, kolonier och balkong

En rolig och mycket inspirerande utveckling inom hobbyodlingen idag är att vi odlar lite överallt. I trädgård, radhustäppor, på kolonier, balkonger, bakgårdar, hustak och i offentlig miljö. Det råder en livlig experimentlusta i den unga generationen för att testa hur mycket egenodlad mat som kan genereras på liten yta och på udda platser.

Parallellt med detta är det många äldre odlare som lämnat gårdar, stora trädgårdar och köksland och flyttat till lägenhet när hus och tomt blivit för mycket att hand om. De tar en skatt av grön erfarenhet och kunskap med sig men upptäcker inte sällan att odling på balkong inte alls är samma sak. Där råder begränsade förutsättningar och krävs en del nytänkande för att lyckas.

Mitt emellan odlingen på landet och i staden finns de fantastiska koloniområdena. De kom till för över hundra år sedan för att förbättra hälsan hos bönderna som flyttat in till stan för att jobba inom industrin. De mådde inte bra av att förlora kontakten med jorden och växterna. Odlingslotterna var förstå viktiga även för att fylla på magra skafferier. Idag är koloniområdena en fin mötesplats för äldre och yngre odlare. Och det är odlingen som står i fokus − fler och fler önskar odla sin egen mat.

Bland trädgårdar, i bostadsområden i stan och på kolonier kan vi mötas över generationerna och byta idéer, erfarenhet, växter och skördar med varandra. Unga odlare kan upptäcka grödor som majrova, svartrötter, haverrot, rotkörvel och sparrissallat. De äldre odlarna som hamnat på balkong för första gången i livet kan upptäcka glädjen i att odla grönsaker, sallat och kryddväxter i kruka.


6708 Stjärnflocka

Torparväxter och mormorsblommor

Det finns alltid ett spirande intresse för hur odlingen såg ut förr. Uttryck som torparväxter och mormorblommor vittnar om detta. Vi blickar gärna bakåt för att hitta vackra och tåliga växter som våra odlarvänner i historien har njutit av.

I trädgården brukar perenner som akleja, borstnejlika, fingerborgsblomma, jätteprästkrage, stjärnflocka, löjtnantshjärta, gullviva och kärleksört kallas för mormorsblommor.

Bland sommarblommorna har rosenskära, luktärt, zinnia, sommarmalva, tagetes, blomstermorot, blomstertobak, kornvallmo och lejongap en gammaldags torparkänsla.

I fönsterkarmen inomhus odlar vi gärna klassiska mormorsväxter som pelargon, begonia, gerbera och palettblad.


Sociala grupper och en fika på tu man hand

På sociala medier finns idag stora grupper där medlemmarna ägnar sig helt åt att dela odlingserfarenheter, byta sticklingar och ge varandra inspirerande gröna tips. Här hittar vi kanske inte den allra äldsta generationen men åldrarna är mycket blandade. Odlarglädjen delas här med tusentals människor som har samma brinnande intresse för allt som växer.

Utanför de sociala medierna är en fika med någon odlande äldre släkting ett guldläge för att få inspiration och känna hur odlingen och kretsloppet i naturen knyter samman oss genom generationerna.


Odla vår historia med kulturarvsväxter

Genom att odla gamla fina kulturarvssorter för vi ett värdefullt odlararv vidare. På Impecta Fröhandel märker vi en del sorter med Kulturarv. För att få bära den utmärkelsen ska sorten vara minst ett halvt sekel gammal och fortfarande ha goda egenskaper vad gäller odling, avkastning, smak och hållbarhet.

Bland kulturarvsväxterna hittar alla odlargenerationer spännande, unika, välsmakande och vackra grönsaker och blommor.


Fröer till kulturarvsväxter

Odling över generationer: Se alla fröer till kulturarvsväxter. Klicka här »

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

Läs mer
Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer

Veckans Frösort

Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

2024-04-28

Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

2024-04-21

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

2024-03-31

Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

2024-03-17

Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

2024-03-10

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

2024-02-04

Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

2024-01-14

Lätt att älska

I början av 1500-talet fick spanska upptäckare på färd i Sydamerika syn på en liten vit blomma som på lokalt språk kallades Petun, med betydelsen ”värdelös tobaksplanta”. Upptäckarna tyckte blomman var ful och tappade snabbt intresset. Det skulle dröja 300 år innan en annan spansk expedition i Argentina fann den lilla illa ansedda blomman så pass spännande att exemplar sändes till hemlandet. Botanister i Spanien döpte blomman till petunia och placerade den i samma familj som tobak efter bladens utseende. Sedan dess har petuniasläktet vuxit till att erbjuda mängder av varianter som är lätta att älska. En av dem är iögonfallande F1 'Supercascade Burgundy' som slår ut i djupt vinrött med mörk ådring och svalg i spännande kontrast. Från krukor och amplar faller blommorna i kaskader på långa rankor från högsommar till höst.

2024-01-07

4.6/5 (9006)
2024-05-17
Väldigt nöjd med leverans och fröer som nu gror här hemma. 
- Viktoria N
2024-05-17
Är en nöjd  kund.  Ett stort utbud av olika fröer.
- Kerstin J
2024-05-15
Bra kvalitet på fröer. Snabb leverans.
- Christina H
2024-05-15
Bra  service och bra produkter 
- Britt I
2024-05-15
Snabba leveranser 
- Anja L
2024-05-15
Stort utbud och snabb leverans.
- Susanna L
2024-05-14
Funkade toppen och smidigt när de kommer i brevlådan 
- Jennie L
2024-05-14
Bäst grobarhet på alla frön jag testat
- Jan E
2024-05-14
Snabb leverans. Bra pris.
- Kerstin R
2024-05-14
Snabb leverans.  Mycket bra varor.
- Christina J
2024-05-14
Snabb leverans, bra produkter. 
- Astrid M
2024-05-14
Ok mycket bra
- Thomas P
2024-05-14
Har varit nöjd med era frön och service i flera år 
- Lisa
2024-05-14
Supernöjd! Snabb leverans 
- Kristína G
2024-05-13
Bra. Snabb leverans!
- Katarina J
2024-05-13
Är toppennöjd med allt⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
- UllaBritt S
2024-05-13
Alltid bra service, tack för allt!
- Andre G
2024-05-13
Alltid fungerat bra  lätt få till tals telefon och mail. 
- Sten O
2024-05-13
Snabbt och bra
- Lars H
2024-05-13
Alltid snabbt levererat och hög kvalitet på fröer, lökar och tillbehör. Tack!
- Siv B
Are you in the right place?
Continue to impecta.se