Sparris 'Mary Washington'
Tillval
Specifikationer
Produktinformation
Sparris kan bli mer än meterhög, har rikt förgrenade skott med barrlika smågrenar, små gulgröna blommor och gulröda bär. Till släktet Asparagus hör omkring 300 arter, däribland ett flertal som odlas inomhus som ampel- eller klängväxter samt för snitt att användas i blomsterarrangemang.
I vårt klimat odlas sparris fältmässigt i mindre omfattning, då främst på Gotland. Under de senaste åren har dock ett allt större intresse visats för att odla sparris till husbehov och för ”självplock”. I huvudsak odlas blekt sparris, men grön sparris börjar bli allt vanligare eftersom den är mer lättodlad. Blekt sparris odlas med fördel i Syd- och Mellansverige. Grön sparris kan med gott resultat odlas även längre norrut på skyddade växtplatser.
Odling: Den blekta sparrisen kräver en lätt, genomsläpplig, näringsrik och mullrik sandjord som är fri från sten och jordkokor. Undvik för lerhaltiga jordar för att skotten som växer fram i de upplagda listerna inte ska krökas eller på annat sätt skadas. Fullt så stora krav ställs inte på jorden för odling av grön, dvs oblekt sparris.
Sparris tillhör de kalkälskande växterna och pH-värdet bör därför ligga på ca 7,5. Växtplatsen bör vara vindskyddad så att skotten, som kan bli mer än meterhöga, inte blåser omkull. Sparris har stort behov av kalium och kväve och tillgodogör sig stallgödsel väl i den mån sådan finns tillgänglig. Det är önskvärt att om möjligt ge stallgödsel eller tång vart fjärde år, då detta förbättrar jordens struktur högst betydligt. Tång innehåller natrium och passar därför väl till sparris som ursprungligen är en strandväxt. Jorden kan också förbättras med kompost. Näring tillförs på vårvintern eller efter skörd.
Sådd: Sparris är lätt att dra upp från frö. Fröet bör först blötläggas ett par dagar i ljummet vatten. Förkultiveras inomhus eller i bänk i feb-april. Sådjup ca 2 cm. Utplanteras på friland när frostrisken är över. Radavstånd: ca 30 cm. Plantavstånd: 25 cm.
Låt plantorna stå kvar på plantbädden i två år så att man kan gallra ut honplantorna sedan de satt frö – de ger betydligt lägre skörd än hanplantorna.
Efter två år flyttas plantorna till sin slutliga växtplats i ogräsfri, välgödslad jord. Utplanteringen sker tidigt på våren så snart jorden reder sig.
Gräv ca 25 cm djupa och 35 cm breda fåror med ca 150 cm mellan fårorna och kupa upp jorden till en ca 10 cm hög rygg längs bottnen på dessa.
Sätt plantorna på denna upphöjning på ett avstånd av 35-40 cm och så djupt att de kommer att stå ca 10 cm under markytan. Rötterna ska vara väl fördelade och plantorna placeras absolut rakt så att det går att lägga upp listen innan de börjat växa. Ett par kraftiga pålar bör markera början och slutet på plantraderna.
Hantera plantorna varsamt, de är spröda. De två närmaste åren får plantorna växa till sig och blasten slås av varje höst sedan frosten kommit. Rensa ogräs, vattna och luckra vid behov.
Skörd och förvaring: Först tredje året efter utplanteringen bör listerna läggas upp och skörden starta men inte pågå längre än till slutet av maj. Efter femte året kan man skörda fram till midsommar, men inte längre.
Listen läggs upp på så sätt att en vall av fin jord kupas upp över plantraden tidigt på våren, detta för att skotten ska bli blekta. Listen bör vara 30-35 cm hög med avplanad topp, tilljämnade sidor och en bredd vid basen på 60-70 cm.
Skörda gärna sparrisen två gånger dagligen så hinner inte skottspetsarna bli blå- eller grönfärgade. Man använder en speciell sparriskniv och skär försiktigt av skotten ca 20 cm under jordytan. Skörden bör omedelbart tas in till ett svalt utrymme och komma till användning så snart som möjligt. Hållbarheten kan förlängas om sparrisen läggs i iskallt vatten under några timmar. Sedan kan den förvaras i kylskåp ett par dagar.
När årets skörd är avslutad läggs listerna ner och samtidigt gödslas på ovan angivet sätt. De skott som sedan växer upp bereder den näring som behövs för nästa års skörd och skärs av först sedan frosten kommit.
Om man önskar odla grön sparris krävs inga lister och skörden sker när skotten blivit 20-25 cm eller när spetsarna börjat öppna sig. Grön sparris borde prövas längre norrut i landet eftersom den kan skördas tidigare än den blekta.
Skadegörare: Vanligen problemfri, men sparrisbaggen, en 5-6 mm lång skalbagge, kan förekomma, liksom sparrisrost.
Odlarnas favoriter
Andra köpte även
Veckans Frösort
Symfoni av färg och liv
Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.
2024-09-22
Trädgårdens pärla
Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.
2024-09-01
Kulinarisk elegans
Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.
2024-06-23
Glamorös blåklint
Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.
2024-05-26
Kalas för insekter
När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.
2024-05-19
Fest för humlor
Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.
2024-04-28
Elegans och krydda
För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.
2024-04-21
Barnslig odlarglädje
Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.
2024-03-31
Skimrande skyar
Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.
2024-03-17
Persikodrömmar
Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.
2024-03-10