Trädgårdens flygande vänner

Blommor för insekter

Odla blommor för bin, humlor och fjärilar. Insekterna som gör att din trädgård bär frukt pollinerar även växterna i naturen och i jordbruket. De är livsviktiga i smått och stort och vi kan alla så ett frö för deras trivsel.

Odla för pollinerande insekter

Alla som har plats att odla på kan hjälpa till att skapa mångfald genom att odla växter som är rika på nektar och pollen. Vi ger tips på hur du odlar för insekterna.

Bjud in till en surrande trädgård

På våren vaknar insekterna efter vintervilan. Vissa, som humlor och bin, har tillbringat vintersömnen som fullvuxna. Andra har övervintrat som ägg eller puppor som kläcks när vårsolen börjar värma.


Vårpigga humlor

Polllen och nektar för vårpigga humlor 
Humlor vaknar tidigt, de jobbar på även om vädret är lite kylslaget. De första humlorna man ser på våren är drottningar, som söker pollen och nektar för att kunna starta ett litet samhälle. Då är de tidigblommande växterna som allra viktigast. Plantera vide, sälg eller hassel för att erbjuda de tidiga pollinerarna en näringsrik frukost.

Vi har 37 olika arter av humlor i Sverige. Några arter har långa tungor som kommer åt nektar i djupa blommor. De långtungade humlorna är hotade. Bjud in dem i din trädgård genom att plantera rosenvial, gul sötväppling, fingerborgsblomma och purpurklöver. Lejongap är beroende av humlor, det krävs tyngd för att blomman skall öppna sig, och sedan sluter den sig runt humlan en stund. Humlan får trycka sig ut, full med pollen som den tar med sig till nästa blomma. Lejongap kan planteras i krukor och lådor, det är trevligt att komma nära och se när humlorna jobbar.

Humlor bor oftast i hålor i marken, sorkhål är populära. Ett enkelt sätt att bygga humlebo är att gräva ner lerkrukor med botten upp. Fyll krukorna med torkat gräs och mossa. Krukan ska luta så det inte regnar in och ha en 30 cm lång gång fram till hålet. En brädbit eller en flat sten som regnskydd gör humleboet extra lyxigt.


Flitiga bin

Odla blommor för bin
När dagstemperaturen står stadigt över 7 grader blir bina allt flitigare och då brukar fruktträden komma igång att blomma. Det är inte bara tama honungsbin som surrar runt, vi har över 250 arter av vilda bin i vårt land. De flesta är solitärbin som inte bildar samhällen utan lever ensamma. Har du en sandig slänt i söderläge kan du gärna plantera olika sorters timjan där, lämna bara lite mellanrum för solitärbinas bobygge. De gillar sand och grus. Låt den ettåriga blå snokörten ’Blue bedder’ bilda kuddar i gruset. Snokörten blommar tidigt och är en bra dragväxt för humlor och bin. Andra nektarstinna växter som älskas av bin är honungsfacelia, gurkört, anisisop, blålusern, isop och oregano. 

Odla för alla pollinerande insekter
Även flugor, skalbaggar och fjärilar vaknar i vårvärmen, hungriga på nektar och pollen. En trevlig grupp är blomflugorna. De härmar bin genom att vara gul- och svartrandiga. Det är en signal till insektsätare att ”jag är farlig”. Blomflugor är riktiga flygkonstnärer. De hovrar över rabatten, står stilla i luften och landar sedan på en blomma. Där suger de nektar och äter pollen. Blomflugans larver, som är genomskinliga, huvud- och fotlösa, lever på bladlöss. Snacka om bästa trädgårdsvännerna!

Det livsviktiga vattnet

Har du en damm i trädgården kan alla flygfän skatta sig lyckliga. I städer och i tätorter är det ofta vattenbrist för insekter. Kanta dammen med fuktälskande växter som rosenflockel, lungört och solhattar, de är utmärkta dragväxter för pollinerande insekter.

I dag leds markvatten bort via dagvattenbrunnar, i täckta diken och vi låter regnvatten gå via stuprör ner i marken. Ge dina flygande vänner små oaser i trädgården. Små vattenbad som även fåglarna gillar. De behöver inte vara stora, men de bör ha en långgrund kant eller stenar som de kan landa på för att dricka. Det är ju inte så många av dem som kan simma. Numer finns det enkla soldrivna fontäner som får vatten att porla, passar även på balkongen eller uterummet.


Mångfald ger rikedom

Örtagården är ett kärt tillhåll för alla pollinerare. Timjan, isop, salvia, nepeta, mynta, lavendel ja listan på kryddväxter är lång. Lägg örtagården nära köket, i ett riktigt soligt läge. Då får de växter du tänker använda bästa smaken och blomningen blir som rikast. Att sitta i en örtagård omringad av flygande juveler är en lisa för själen.


Fjäril i sommarrudbeckia

Plantera de olika växtslagen i klungor. Det är vackrare för ögat, och lättare för pollinerarna att hitta rätt. Dagfjärilar gillar en starkare färgskala med röda och gula växter. Solrosor, rudbeckior och temyntor är populära fjärilsväxter. Men även den blå bolltisteln och lila praktvädd är populära.


En naturnära trädgård
Det är inte bara de fullvuxna insekterna som behöver värdväxter. Vi måste också tänka på kommande generationer och plantera, eller låta bli att rensa bort, växter som larverna gillar. Utan nässlor inga nässelfjärilar. Lämna ett lurvigt lite vildvuxet och vindskyddat hörn i trädgården där gräset får växa lite längre och vilda blommor får blomma. Förutom nässlor är tistlar, klöver och kärringtand bra barnkammarväxter. Du kan även så in stjärnflocka och nävor så blir det både vackert och mumsigt för stora och små pollinerare. Här kan även ett insektsshotell placeras.

I en naturnära trädgård skapas en fin och spännande miljö för såväl insekter och djur som för människor, stora som små. Och det är inte storleken som räknas – från minsta blomkruka till en vidsträckt odling görs skillnad för våra flygande vänner.



Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
4.6/5 (9782)
2024-06-01
bra sortiment, snabb leverans
- Anna-liisa W
2024-05-31
Helt nöjd med beställning, leverans och information
- Margareta O
2024-05-31
Hej! Det är ett fantastiskt frö magasin att kunna hitta olika fröer som önskar sig, väldigt trevligt, sak kunnig och  hjälpsam personligt service när man ringer, Rekommenderar stark, 
- Ali R
2024-05-31
Snabb leverans och bra förpackat
- Angelique B
2024-05-31
Snabb leverans bra pris 
- Britt-marie L
2024-05-31
spännande fröer och stor variation, trevligt bemötande när man behöver hjälp! Kerstin Häggstam
- Kerstin H
2024-05-31
Bra bra att säga 😀
- Tony N
2024-05-31
Snabb leverans
- Anna-Karin H
2024-05-31
Bra varor. Mvh. Ubbe
- Karl Y
2024-05-31
BH-service
- Christina K
2024-05-30
Väldigt bra reklamationshantering
- Vibeke W
2024-05-30
Hej snabb leverans som utlovades. Toppen 👍 
- Christina H
2024-05-30
Fungerar utmärkt
- Sara M
2024-05-30
Jättebra service!!!
- Marita F
2024-05-30
Superbra fröer och snabb leverans
- Rosita H
2024-05-30
Alla frön jag köpt har artat sig bra, utom hängpetuniorna, som inte gick fram alls. Men, jag är nöjd ändå!
- Dagny B
2024-05-30
Snabb enkel och korrekt leverans.
- Marianne L
2024-05-30
Mycket bra snabb leverans 
- Jonny P
2024-05-30
Snabb leverans, bra priser
- Gudrun
2024-05-30
Bra urval, snabb leverans och trevlig kundtjänst.
- Christina S
Are you in the right place?
Continue to impecta.se