Växtkomposition − skapa en vacker perennrabatt

Växtkomposition − skapa en vacker perennrabatt

Det finns några enkla riktlinjer som hjälper oss att skapa perennrabatter som är såväl vackra som vilsamma att betrakta. Det handlar om att plantera och komponera på ett sätt som tar hänsyn till varje växts roll i rabatten och till hur perennerna bäst samspelar med varandra.

Komponera perennrabatt

  1. Strukturväxter är höga och stabila
  2. Utfyllnadsväxter väver samman rabatten
  3. Marktäckande växter är rabattens bottenskikt
  4. Plantera växter i grupper för bättre harmoni
  5. Utforma rabatten i olika lager

Har du upplevt att perennrabatten under hög- och sensommartid plötsligt ser ut som ett enda virrvarr av växter, långt från den prunkande harmoni som var planen. Vad hände? Ofta handlar det om att vi inte tänkt till ordentligt kring hur växterna som samplanterats kommer harmoniera med varandra. De må vara hur vackra som helst en och en, men tillsammans – hur vet vi om det fungerar? Dags att se vilka funktioner perenner kan ha i rabatten för att förstå hur de bäst kamperar ihop.


Strukturväxterna är rabattens toppskikt

Strukturväxterna är rabattens toppskikt

Perenner som växer sig höga och stadiga och som behåller sin form under hela säsongen bygger struktur och skapar höjd i planteringen. De kan gärna ha stora blad eller blommor och spiror eller ax som sticker iväg uppåt och markerar rabattens toppskikt.

Strukturväxter gör sig mycket bra i mitten av en rund rabatt eller längts bak i en fondrabatt där de fångar våra blickar för att sedan bjuda in oss att i lugn och ro betrakta resten av rabatten. De kan planteras en och en eller i grupp, beroende på hur stor rabatt de ska planteras i.

Exempel på strukturväxter är läkesilverax, Acatea racemosa, rödkvanne, Angelica gigas, trädgårdsriddarsporre, Delphinium, glansmiskantus, Miscanthus sinensis, aklejruta, Thalictrum aquilegifolium, kransveronika, Veronicastrum virginicum och fläckflockel ’Atropurpureum’, Eupatorium maculatum.

Utfyllnadsväxterna är rabattens mellanskikt

Mellan strukturväxterna planteras växter som är lägre och har en lösare struktur. Utfyllnadsväxternas roll är att fläta samman rabatten och skapa mjuka, böljande gränser mellan olika former. De kan vara perenner med lansettformade blad eller runda, stora som små, och med enskilda blommor eller knippen av små, små blommor. En utfyllnadsväxt kan ha sitt största estetiska värde i blommorna men likaväl bära hela sin skönhet i bladen.

Viktigt att tänka på med utfyllnadsväxterna är att de fyller sin funktion bäst om de planteras i grupp om minst tre av samma sort, så det blir en tydlig och väl synlig ö av just den sorten i rabatten. Är rabatten stor får en grupp av samma sorts utfyllnadsväxt gärna återkomma på flera ställen. Det skapar en vilsam harmoni för betraktaren att samma intryck upprepas flera gånger.

När du väljer vilka perenner som ska fylla ut i rabatten kan du också tänka på att sorterna i de olika grupperingarna har olika uttryck – olika form på bladen eller olika färg eller nyans på blommorna – för att skapa intressanta kontraster som fångar ögat. Plantera i olika lager, med olika höjd på grupperna av perenner, antingen inifrån och ut eller bakifrån och fram.

Exempel på utfyllnadsväxter är jättedaggkåpa, Alchemilla mollis, hjärtbergenia, Bergenia cordifolia, blodnäva ’Vision Violet’, Geranium sanguineum, daggfunkia ’Elegans’, Hosta sieboldiana, vit purpurklöver Frosty Feathers’, Trifolium rubens och mörkbladig mitsuba, Cryptotaenia japonica var. atropurpurera.


Violruta – transparent perenn

Vad är en transparent perenn?

En värdefull egenskap hos vissa perenner är att de kan sväva ovanför planteringen och bjuda på vackra, skira blomställningar utan att bilda en tät massa av blad eller ha stora anspråk på plats nere vid marken. Vid komponering av en rabatt brukar dessa perenner benämnas som transparenta och de används för att ge rabatten en romantisk, lite mystisk känsla. De transparenta perennerna skapar rörelse genom att vaja fram och tillbaka över det täta mellanskiktet och framför strukturväxterna utan att täcka sikten.

Exempel på transparenta perenner är blodtopp, Sanguisorba officinalis, höstvädd ’Isaac House’, Scabiosa caucasica och stor grekvädd, Knautia macedonica.

Marktäckande växter är rabattens bottenskikt

I rabattens marknivå och särskilt längs kanterna fyller marktäckande växter en viktig funktion genom att täcka marken helt och skapa ett enhetligt bottenskikt i rabatten. Viktiga egenskaper för en bra marktäckare är att den växer snabbt, breder ut sig tätt och är tålig.

Liksom för mellanskiktet gäller för bottenskiktet att flera av samma sort planteras i grupp och att gruppen gärna återkommer på flera ställen.

Exempel på marktäckande växter är gul fetknopp, Sedum acre, hasselört, Asarum europaeum, myskmadra, Galium odoratum, mattslöja, Gypsophila cerastioides.


Begränsa antalet sorter i perennrabatten

Begränsa antalet sorter i perennrabatten

Vi har väl alla någon gång inhandlat perenner, i kruka eller som frö, som om det vore en påse smågodis. En eller ett par av varje fin sort som sedan stoppas ner lite varstans i rabatten. Det är tyvärr bäddat för kaos i längden. När du komponerar rabatten med de olika skikten i åtanke är det viktigt att begränsa antalet sorter. Välj någon eller några strukturväxter beroende på rabattens storlek. Välj sedan några sorter som får bilda grupper av utfyllnadsväxter och marktäckare som återkommer på flera platser i rabatten. Vill du sedan busa till det kan du välja en läcker transparent perenn som tillåts sväva omkring på några ställen i rabatten.

Betrakta och lär dig mer om växtkomposition

Ett givande sätt att lära sig mer om hur du komponerar växter på ett vackert, intressant och harmoniskt sätt är att verkligen betrakta rabatter som du ser i andras trädgårdar, i parker eller botaniska trädgårdar. Känns en rabatt lugn och harmonisk kan du fundera över hur den är uppbyggd i olika skikt, grupperingar och lager. Likaså om den känns rörig kan du se om det går att förklara med att rabatten inte har en genomtänkt struktur utan många sorters perenner, kanske alla i samma höjd och planterade en och en utan hänsyn till vilken roll de önskar i rabatten. Betrakta dina egna rabatter på samma sätt och börja eventuellt strukturera om för att skapa en vackrare och mer harmonisk plantering.

SNABBGUIDE TILL VÄXTKOMPOSITION

Strukturväxter

  1. Högt och stabilt växtsätt
  2. Bygger rabattens stomme
  3. Är rabattens toppskikt
  4. Plantera en och en eller i grupp
  5. Behåller formen hela säsongen
  6. Plantera längst bak i en fondrabatt
  7. Plantera i mitten av en rund rabatt

Utfyllnadsväxter

  1. Har lösare struktur
  2. Mjukar upp och flätar samman rabatten
  3. Är rabattens mellanskikt
  4. Plantera i grupper om minst tre
  5. Låt grupper återkomma
  6. Plantera i lager med olika höjd

Marktäckande växter

  1. Täcker marken mellan andra växter
  2. Håller borta ogräs
  3. Är rabattens bottenskikt
  4. Plantera i grupper om minst tre
  5. Låt grupper återkomma
  6. Välj tåliga sorter

Fröer till perenner

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

Läs mer
4.6/5 (9220)
2024-05-20
Bra grobarhet fröer jfrt med andra. Snabb leverans.
- Anders E
2024-05-20
Bra utbud, spännande marknadsföring och snabb leverans!
- Birgitta H
2024-05-20
Snabb leverans. Nu får vi se framöver hur blomprakten tar sig…😎
- Per L
2024-05-20
Snabb leverans och fröna tar sig. 
- Solfrid M
2024-05-20
Bra utbud och snabb leverans
- Martin Ö
2024-05-20
De har ett brett utbud och en snabb leverans
- Ann-Kristin L
2024-05-20
Finns allt man behöver i fröer 
- Mieht B
2024-05-20
Snabb och bra leverans. 💖💖
- Kerstin P
2024-05-20
hittar fröer som jag inte kan få tag på annars
- Euro Z
2024-05-20
Snabb leverans. Smidigt. Och billigt!
- Shahbaz
2024-05-20
Har handlat ett flertal gånger de senaste åren och min upplevelse är att fröerna alltid håller mycket god kvalitet. Dessutom är utbudet fantastiskt och servicen mycket bra. 
- Sofia H
2024-05-20
Snabbt och smidigt 
- Inga-Lill B
2024-05-20
Väldigt bra!
- Iuliia B
2024-05-20
Underbart 😊
- Katja W
2024-05-20
Leverans i god tid.  Väldigt lite frön i påsarna! Svårt att uttala mig om produkternas kvalitet.  Det kommer att visa sig senare  i sommar. 
- Ingrid P
2024-05-20
Roliga sorter, snabb keverans
- Aina C
2024-05-20
Snabbt och enkelt!
- Brita Å
2024-05-20
Snabb leverans.
- Bengt B
2024-05-20
Är mycke nöjd 
- Kristina
2024-05-20
++++++++++++++++++++++
- sten-åke m
Are you in the right place?
Continue to impecta.se